Nigella Sativa

Nigella Sativa

Nigella sativa eli ryytineito

Wikipedian mukaan ryytineito on yksivuotinen kasvi, joka kuuluu Ranunculaceae heimoon. Kasvi on kotoisin itäisen Välimeren, Pohjois-Afrikan, Intian ja Länsi-Aasian alueilta.

Se tunnetaan myös nimellä musta kumina, maustenigella, rohtoneidonkukka, Kalo jeera, kalonji tai kalanji. Populaatikulttuurissa sitä kutsutaan vain yksinkertaisesti mustaksi siemeneksi.

Tämä kirjallisuuskatsaus luokittelee kasvin morfologisesti lääketieteelliseksi yrtiksi, Nigella Sativa eli ryytineito. Se on yksivuotinen kukkiva kasvi, joka kasvaa 20-90 cm pitkäksi. Sen kukat ovat kirkkaan valkoisia, keltaisia, vaaleanpunaisia, vaaleansinisiä tai violetteja, joissa on 5-10 terälehteä. Sen lehdet näyttävät ainutlaatuisilta, kuten yllä olevasta kuvasta näet. Ne ovat kapeita ja neulamaisia. Keskellä oleva hedelmä-osa on suuri ja muistuttaa paisutettua kapselia, joka koostuu 3-7 yhdistyneestä saarekkeesta, joista jokainen sisältää useita siemeniä.

Tutkimuksessa ”Tästä hetkestä ikuisuuteen – faraoiden salaisuus: mustan kuminan siementen terapeuttinen potentiaali” mainitaan, että musta kumina sopii hyvin lauseeseen ’Tästä hetkestä ikuisuuteen’.

Lisäksi näiden siementen käyttö voidaan jäljittää kreikkalaiseen, raamatun ja muinaisten egyptiläisten aikaan. Kukin kulttuuri viittaa Nigella sativaan eri nimillä, kuten ’Panacea’ vanhassa latinassa, joka tarkoittaa ’parannuskeinoa’, ’Habbah Sawda’ on arabiaa ja tarkoittaa ’siunattu siemen’. Intiassa se tunnetaan nimellä Kalonji ja Kiinassa Hak Jung Chou. On siis ilmeistä, että tätä lääkeyrttiä on arvostettu muinaisista ajoista lähtien.

Erään tutkimuksen mukaan nämä musta siemenet ovat erittäin suosittuja eri perinnelääketieteen harjoittajien keskuudessa mm. sellaisten kuin Unani, Tibb, Ayurveda ja Siddha.

Kirjallisuuskatsauksessa kerrottiin, että kuningas Tutankhamonilla oli pullo mustakuminaöljyä haudassaan. Uskotaan, että jotkut faraoiden aikojen lääkärit käyttivät mustakuminaa vilustumisten, päänsärkyjen, hengitys- ja ruoansulatushäiriöiden, hammassärkyjen, infektioiden, tulehdussairauksien ja allergioiden hoitoon. On hämmästyttävää huomata, että siitä on todisteita, että Kleopatra käytti Nigella sativaa kauneuden ja terveyden vuoksi ja kuningatar Nefertiti käytti mustakuminaöljyä tuodakseen kiiltoa hiuksiin ja kynsiin.

Mustakuminan farmakologiset vaikutukset

Useat tutkimukset ovat raportoineet Nigella sativan lukuisista farmakologisista hyödyistä, ja se on yksi kasviperäisistä lääkkeistä, jolla on paljon näyttöön perustuvia vaikutuksia.

Esimerkiksi vuoden 2013 tutkimuskatsauksen mukaan mustakuminalla on positiivisia lääketieteellisistä vaikutuksia ovat diabetekseen, syöpään, immuunijärjestelmään, kipuun, mikrobeihin, tulehduksiin, kouristuksiin, keuhkoihin, maksaan, munuaisiin ja suolistoon.

Tässä muutama terveysongelma, johon mustakuminaa yleisimmin käytetään:

Tutkimusten mukaan mustakumina auttaa säätelemään immuunijärjestelmää ja sillä on hyödyllisiä vaikutuksia kroonisissa sairauksissa, allergioissa ja hormonaalisissa sairauksissa.

Nigella sativaa voidaan käyttää monissa muodoissa, esim. kokonaisina siemeninä, jauheena, tahnana ja öljynä.

Esimerkiksi lusikallinen paahdettuja mustakuminan siemeniä pureskeltuna (ja nieltynä) voi lopettaa oksentelun. Siemenistä valmistettu tinktuura on hyödyllinen ruoansulatushäiriöissä, ruokahaluttomuudessa, ripulissa, turvotuksessa, kuukautishäiriöissä ja -kivuissa. Niitä käytetään myös matojen ja ihottumien hoidossa. Mustakuminan siemenöljyä voidaan käyttää turvallisesti ulkoisesti iholle levitettynä antiseptisena ja paikallispuuduttavana aineena.

Mustakuminan siemenet keittiössä

Olemme ymmärtäneet, että Nigella sativa on saavuttanut historiallisesti vahvan aseman kansanparannuksen perinteissä. Tässä yhteydessä on mainittava sen arvo eri ruokakulttuureissa ympäri maailmaa.

Ensinnäkin Nigella sativa -siemenillä on selvä tunnistettava maku, joka on pistävä, katkera ja lievästi mausteinen. Siksi se sopii hyvin maustena mihin tahansa reseptiin, mukaan lukien suolakurkkuhin, curryihin, salaatteihin jne. Sitä lisätään myös leipään, jogurttiin, kastikkeisiin jne.

Lisäksi monia perinteisiä mausteita on käytetty jokapäiväisessä ruokavaliossa, ei ainoastaan tuomaan lisää makua, mutta myös parantamaan yleistä terveyttä.

Esimerkiksi mustakuminan siemeniä, jotka tunnetaan intialaisessa keittiössä yleisesti nimellä ’Jeera’, on kahta eri väriä, ruskeaa ja mustaa. Molempia käytetään vaihtelevasti keitoissa, teessä, puurossa sekä alkuruoka- ja pääruokaresepteissä.

Mustakuminan siemenillä on merkittävä rooli maailmanlaajuisissa keittiöissä ja ne tuovat lisäarvoa gastronomiaan ja terveyteen.

Mustan siemenen kemiallinen koostumus

Vuonna 2016 tehdyssä Nigella sativan lääkekasvitutkimuksessa on raportoitu, että mustassa siemenessä on yli 100 fytokemiallista ainesosaa. Nämä fytokemikaalit toimivat keskenään ja tuottavat synergisen vaikutuksen kehon immuunijärjestelmään. Tutkimuksessa korostetaan myös, että näistä 100 komponentista vain 69 on karakterisoitu ja tunnistettu.

Tässä vaiheessa on huomionarvoista tuoda esiin vertaileva analyysi kannabis sativan kanssa. Kannabiskasvista voidaan saada satoja eri kannabinoideja. Vain harvat niistä on otettu huomioon tutkimuksissa. Kahdesta puhutaan selkeästi eniten, THC ja CBD. Tutkimukset tuovat esiin Kannabis sativan edut ihmiskehoon.

Erään tutkimuskatsauksen mukaan, mustakumanan aktiivisia yhdisteitä ovat mm. thymoquinone, thymohydroquinone, dithymoquinone, 4-terpineolin, t-anetoli, sesquiterpene longifolene, α-pineeni ja tymoli.

Vuoden 2017 tutkimus osoittaa, että vuonna 1959 syntetisoitiin Nigella sativan tärkein bioaktiivinen komponentti thymoquinone, joka on vastuussa sen monista biologisista vaikutuksista.

Lisäksi Nigella sativan siemenet sisältävät alfa-hederiiniä, vesiliukoista pentasyklistä triterpeeniä ja saponiinia, jolla voi olla potentiaalia syöpälääkkeenä. Siemenet sisältävät todennäköisesti myös karvoneta, limoneeneja ja sitronelloja. Useat tutkimukset kertovat, että siemenet sisältävät proteiinia, rasvaa, hiilihydraatteja, raakakuitua.

Siemenet sisältävät myös hyvän määrän erilaisia ​​vitamiineja ja mineraaleja. Esimerkiksi siemenet sisältävät karoteenia, joka muuttuu maksassa A-vitamiiniksi. Nigella sativan juuren ja verson on ilmoitettu sisältävän vanilliinihappoa.

Kirjallisuuslähteet Nigella sativan farmakologista vaikutuksista on tyhjentävä, joten voimme yhteenvetona todeta, että suurin osa sen terapeuttisista ominaisuuksista johtuu tymokinonin (TQ) läsnäolosta, joka on yrtin tärkein aktiivinen kemiallinen komponentti.

Nigella sativan terapeuttinen potentiaali

Edellä mainittujen lukemattomien farmakologisten hyötyjen lisäksi kirjallisuuskatsaukset osoittavat joitakin keskeisiä uusia terapeuttisia mahdollisuuksia.

Ne voidaan tiivistää seuraavasti:

  • Vuonna 2019 tehty tutkimus korostaa oksidatiivista stressiä, joka laukaisee erilaisia ​​neurologisia häiriöitä ja hormonaalisia sairauksia. Nigella sativalla on raportoitu tehokkaita antioksidantti -vaikutuksia.
  • Lisäksi antioksidantti -vaikutuksilla on merkittävä vaikutus miesten hedelmättömyyteen. Jos siittiöiden toimintahäiriöt ovat hedelmättömyyden ydinongelma, antioksidantit parantavat hedelmällisyyttä lisäämällä siittiöiden määrää.
  • Vuoden 2013 tutkimuksessa raportoidaan, että tymokinonilla (TQ) on suojaava rooli kivestoksisuudessa miehillä. TQ:n antaminen voi vähentää metotreksaatin (immuunijärjestelmään vaikuttava lääkeaine) tuhoavia vaikutuksia kivesten kudoksiin.
  • Samassa tutkimuksessa kiinnitetään myös huomiota Nigella sativan keuhkoja suojaavaan ja astman vastaisiin vaikutuksiin, koska se voi helpottaa hengitysteiden avautumisessa.Tutkimuksessa raportoitiin positiivisia vaikutuksia astmaatikoille tehdyssä tutkimuksessa, joissa potilaille annettiin Nigella sativa -infuusioita.
  • Lyhyesti sanottuna Nigella sativan pääkomponentti, thymoquinone, yhdessä satojen muiden yhdisteiden kanssa tuottaa lukuisia positiivisia vaikutuksia hyvän homeostaasin ylläpitämiseksi kehossa.

Yhteenveto

Ajat ja elämäntavat ovat muuttuneet, minkä seurauksena myös ruokailutottumuksemme ovat muuttuneet. Tämä on johtanut useiden uusien sairauksien puhkeamiseen, mikä edellyttää tietoisempaa toimintaa hyvän terveyden ylläpitämiseksi.

Sairauksien ennaltaehkäisyn ja hallinnan kasvava merkitys on luonut polun turvallisen vaihtoehtoisen ja täydentävän lääketieteen pariin. Tietoisuus kasviperäisten johdannaisten, yrttien ja mausteiden sisällyttämisestä jokapäiväiseen ruokavalioon on terveellinen trendi, joka innostaa internetin käyttäjiä. Yleinen aihe, joka yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa, on gastronomia. Ihmiset kokeilevat uusia ruokia, etsivät inspiraatiota ja hyviä käytäntöjä globaaleista kulttuureista. Jos tämä kiinnostaa myös sinua, lue kuinka voit parantaa gastronomista osaamistasi.

Tutkimus ryytineidosta raportoi, että yli kolme neljäsosaa yhteisöistä kehitysmaissa luottavat ensisijaisesti lääkekasveihin terveydenhuollossaan. Tämä on ehdottomasti huolestuttava asia, koska yli 60 % yhteisöistä ei pysty saamaan asianmukaista terveydenhoitoa ja ei ole varaa allopaattisiin lääkkeisiin.

Perinteiset lääkekasvit herättävät varmasti paljon ajatuksia. Jos tämä suuntaus lisääntyy myönteisellä tavalla, kasvipohjaiset lääkkeet voivat tulla helpommin saataville ja kohtuuhintaisiksi kaikille yhteiskunnassa.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.