Mitä probiootit ovat?

Mitä probiootit ovat?

Mitä probiootit ovat?

Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, usein bakteereja, joiden tiedetään vaikuttavan myönteisesti terveyteemme, erityisesti suoliston terveyteen. Näitä mikro-organismeja on luonnostaan ruoansulatuselimistössämme, mutta myös erilaisissa elintarvikkeissa ja ravintolisissä.

Ero prebioottien, probioottien ja synbioottien välillä

Ja probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka vaikuttavat positiivisesti suolistoflooraan, prebiootit ovat elintarvikkeiden ainesosia, jotka edistävät näitä mikro-organismeja. Synbiootit yhdistävät molemmat tukeakseen sekä näiden hyödyllisten bakteerien kasvua että toimintaa.

Probioottikannat: katsaus tunnetuimpiin ja niiden terveysvaikutuksiin.

Erilaisilla probioottikannoilla on erilaisia vaikutuksia elimistössä, joten on tärkeää ymmärtää tunnetuimpien kantojen erityisominaisuudet ja hyödyt.

Lactobacillus acidophilus

Yksi yleisimmin käytetyistä probioottikannoista, Lactobacillus acidophilus, esiintyy luonnostaan jogurtissa ja muissa fermentoiduissa elintarvikkeissa. Tämä kanta on erityisen tunnettu kyvystään edistää ruoansulatusta ja ehkäistä ripulia. Se voi myös auttaa estämään haitallisten bakteerien kasvua suolistossa ja edistää suoliston yleistä terveyttä.

Bifidobacterium bifidum

Bifidobacterium bifidum on toinen yleinen ainesosa monissa probioottilisissä, ja sillä on keskeinen rooli immuunijärjestelmän tukemisessa. Tämä kanta tukee elimistön kykyä sulattaa ravintoaineita, edistää tärkeiden vitamiinien tuotantoa suolistossa ja suojaa haitallisilta patogeeneiltä.

Lactobacillus rhamnosus

Tunnettu kestävyydestään, Lactobacillus rhamnosus pystyy selviytymään mahalaukun happamassa ympäristössä, mikä tekee siitä erityisen tehokkaan. Se on erityisen hyödyllinen ripulin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä, ja sen on osoitettu vähentävän flunssan ja flunssan esiintyvyyttä säännöllisesti nautittuna.

Saccharomyces boulardii

Vaikka se on teknisesti hiiva eikä bakteeri, Saccharomyces boulardii pidetään usein probioottikantana. Se on erityisen tehokas antibioottien aiheuttaman ripulin hoidossa, sillä se auttaa palauttamaan luonnollisen suolistoflooran ja ehkäisemään Clostridium difficilen kasvua.

Streptococcus thermophilus

Tätä kantaa käytetään usein jogurtin ja juuston valmistuksessa, ja sillä on myönteisiä vaikutuksia laktoosin sulatukseen. Ihmiset, joilla on huono laktoosinsietokyky, kokevat usein, että Streptococcus thermophilusta sisältävät tuotteet ovat helpommin sulavia.

Oikean probioottikannan valinta voi riippua erityisistä terveystarpeistasi ja tavoitteistasi. Parhaan valinnan tekemiseksi on suositeltavaa konsultoida lääkäriä tai ravitsemusterapeuttia.

Probioottien vaikutus terveyteen

Probiootit tunnetaan monista terveyshyödyistään, erityisesti ruoansulatuskanavan terveyteen ja immuunijärjestelmään liittyen. Seuraavassa on joitakin erityisiä lääketieteellisiä ongelmia, joihin probiootit voivat auttaa:

  • Antibioottien aiheuttama ripuli: Probioottien käyttö voi auttaa vähentämään ripulin riskiä, jota esiintyy usein antibioottihoidon sivuvaikutuksena. Probiootit auttavat ylläpitämään suolistoflooran tasapainoa, jota antibiootit voivat häiritä.
Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS):
   Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että probiootit
voivat parantaa ärtyvän suolen oireyhtymän oireita
   , kuten turvotusta, vatsakipuja ja epäsäännöllisiä suolen liikkeitä.
  • Krooninen tulehduksellinen suolistosairaus: Mukaan lukien Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus. Probiootit voivat vähentää tulehdusreaktioita suolistossa ja edistää pitkäaikaista oireiden hallintaa.
Tarttuva ripuli:
  Tietyt probioottikannat voivat vähentää tartuntaripulin kestoa ja vakavuutta erityisesti lapsilla.
 • Allergiat ja ekseema: Joidenkin tutkimusten mukaan probiootit voivat parantaa allergisten reaktioiden ja ihosairauksien, kuten ekseeman, oireita erityisesti lapsilla ja imeväisillä.
 • Hengitystieinfektiot: Säännöllinen probioottien käyttö voi auttaa vähentämään flunssan ja ylähengitystieinfektioiden esiintymistiheyttä ja vakavuutta.
 • Virtsatieinfektioiden ehkäisy: Probiootit voivat olla hyödyllisiä toistuvien virtsatieinfektioiden ehkäisyssä, erityisesti naisilla.
 • Suun terveys: Probiootit voivat mahdollisesti edistää suun terveyttä estämällä haitallisten bakteerien kasvua suussa ja torjumalla ientulehduksen, hampaiden reikiintymisen ja suun hajun kaltaisia sairauksia.

Nämä käyttöalueet osoittavat probioottien mahdollisten terveyshyötyjen laajan kirjon. On kuitenkin suositeltavaa valita tietyt kannat ja annokset oman terveydentilasi perusteella, mieluiten terveydenhuollon ammattilaisen tuella.

Probioottien käyttö

Probiootteja käytetään monissa eri lääketieteellisissä tilanteissa, kuten ruoansulatuskanavan häiriöiden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä, immuunijärjestelmän tukemisessa ja yleisen suolistoterveyden parantamisessa. Niiden on myös osoitettu olevan hyödyllisiä antibioottien aiheuttaman ripulin hoidossa ja hiivatulehdusten ehkäisyssä.

Kenelle probiootit sopivat erityisesti?

Probiootit ovat hyödyllisiä useimmille ihmisille, erityisesti niille, joilla on kroonisia ruoansulatusongelmia, heikko immuunijärjestelmä tai jotka joutuvat käyttämään antibiootteja usein. Ne ovat hyödyllisiä myös ihmisille, jotka haluavat parantaa yleistä suolistoterveyttään, sekä iäkkäille ihmisille, joiden suolistofloora muuttuu iän myötä.

Miten ja milloin probiootteja kannattaa ottaa

Probioottien oikea saanti voi olla ratkaisevaa niiden tehokkuuden kannalta. On suositeltavaa ottaa probiootit tyhjään vatsaan, jotta mikro-organismit pääsevät suolistoon, jossa ne ovat tehokkaimmillaan. Yksityiskohtaiset ohjeet niiden ottamisesta löydät lisätietoa täältä.

 • Paras ottoajankohta: Probiootit tulisi mieluiten ottaa tyhjään vatsaan, sillä mahahapon tuotanto on tällöin vähäisempää. Tämä parantaa mikro-organismien selviytymisastetta niiden liikkuessa ruoansulatuskanavassa. Hyvä aika on siis aamulla ennen aamiaista tai illalla ennen nukkumaanmenoa.
 • Ne ota veden kanssa: Probiootit on suositeltavaa ottaa lasillisen veden kanssa. Vältä ottamista kuumien juomien, kuten kahvin tai teen, kanssa, sillä korkeat lämpötilat voivat tappaa elävät bakteerit.
 • Ruoan merkitys: Vaikka probiootit on parasta ottaa tyhjään vatsaan, jotkut valmistajat suosittelevat niiden nauttimista ruoan kanssa, jotta bakteerit selviytyisivät vatsan happamasta ympäristöstä. Tällöin kevyt ateria tai välipala pitäisi riittää.
 • Säännöllinen saanti: Säännöllinen saanti on ratkaisevan tärkeää parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Probiootit toimivat parhaiten, kun ne otetaan samaan aikaan joka päivä. Tämä auttaa ylläpitämään suolistossa hyödyllisten bakteerien tasaisen määrän.
 • Yhdistelmä prebioottien kanssa: Optimaalisen vaikutuksen saavuttamiseksi probiootteja voi ottaa yhdessä prebioottien kanssa, jotka toimivat ravintona hyville bakteereille. Tämä voi lisätä probioottien tehoa ja edistää terveempää suolistoflooraa.

Probioottiset elintarvikkeet

Käymistuotteet, kuten jogurtti, kefiiri, hapankaali ja kimchi, ovat luonnollisia probioottien lähteitä. Nämä elintarvikkeet eivät ainoastaan paranna suoliston terveyttä, vaan myös vahvistavat immuunijärjestelmää. Täältä saat lisätietoja probioottisista elintarvikkeista.

Probioottien sivuvaikutukset

Na vaikka probiootit tarjoavat monia terveyshyötyjä, on tärkeää olla tietoinen oikeista annostuksista ja käyttötavoista, jotta vältetään negatiiviset vaikutukset. Liiallinen kulutus tai epäasianmukainen käyttö voi johtaa ruoansulatushäiriöihin ja muihin sivuvaikutuksiin. Tasapainoinen annostus on siksi ratkaisevan tärkeää.
Kenelle probiootit eivät välttämättä sovi?

Mille probiootit eivät sovi?

Monista eduistaan huolimatta probiootit eivät sovi kaikille. Tiettyjä immunologisia sairauksia sairastavien tai immunosuppressiivista lääkitystä käyttävien tulisi aina neuvotella lääkärin kanssa ennen probioottien käyttöä. Lisätietoja probioottien sivuvaikutuksista löytyy täältä.

Tieteelliset tulokset ja tutkimuksen nykytila

Probiootteja koskevat nykyiset tutkimukset

Probiootteja koskeva tieteellinen tutkimus on laaja ja kasvaa jatkuvasti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että probiootit tarjoavat monenlaisia terveyshyötyjä suoliston terveyden parantamisesta mielenterveyteen ja painonhallintaan vaikuttamiseen. Nämä havainnot vahvistavat ymmärrystä siitä, miten tärkeä rooli probiooteilla voi olla terveellisessä elämäntavassa.

Probioottikantojen tunnistaminen ja optimointi

Tutkijat työskentelevät jatkuvasti tehokkaimpien probioottikantojen tunnistamiseksi ja niiden pysyvyyden ja tehokkuuden parantamiseksi. Tähän kuuluu tiettyjen terveyshyödyistään tunnettujen kantojen, kuten Lactobacillus- ja Bifidobacterium-kantojen, eristäminen ja niiden koostumusten optimointi lisäravinteita ja elintarvikkeita varten.

Johtopäätös

Probiootit ovat ratkaisevassa asemassa suoliston terveyden ylläpitämisessä, ja niillä on myönteisiä vaikutuksia koko immuunijärjestelmään. Ne eivät ole vain tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, vaan myös väline yleisen terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen.

On tärkeää kouluttautua perusteellisesti ennen probioottien käyttöä, erityisesti oikeasta annostuksesta ja parhaista lähteistä,
olivatpa ne sitten peräisin ruokavaliosta tai ravintolisistä. Kuten minkä tahansa terveyden osa-alueen kohdalla, suositellaan henkilökohtaista neuvontaa terveydenhuollon ammattilaisilta, jotta voidaan varmistaa, että probioottien käyttö vastaa erityistarpeitasi ja on turvallista.

Ymmärtämällä probioottien taustalla olevaa tiedettä ja käyttämällä niitä asianmukaisesti voimme maksimoida näiden tehokkaiden mikro-organismien monet hyödyt ja edistää merkittävästi terveyttämme. Kysy neuvoa lääkäriltäsi tai ravitsemusterapeutiltasi löytääksesi parhaan polun omaan terveydentilaasi ja tavoitteisiisi.

Takaisin blogiin

Vastuuvapauslauseke: Tämän artikkelin sisältämät tiedot on koottu hyvässä uskossa, ja ne on tarkoitettu vain tiedoksi. Se ei korvaa ammattitaitoista lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Kysy aina lääkäriltäsi tai muulta pätevältä terveydenhuollon tarjoajalta, jos sinulla on lääketieteellistä tilaasi koskevia kysymyksiä.