Mitkä probiootit psoriaasiin?

Mitkä probiootit psoriaasiin?

Psoriasis eli psoriaasi on krooninen, tulehduksellinen ihosairaus, josta kärsii maailmanlaajuisesti miljoonia ihmisiä. Probioottien rooli psoriasiksen hoidossa on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina, koska suolisto-iho-akselin teoriaa on vahvistettu entisestään. Tässä artikkelissa tarkastellaan suhdetta psoriasiksen ja suoliston mikrobiomin välillä ja tuodaan esiin tiettyjen probioottien hyöty psoriasiksen hoidossa.

Ruumiimme peili: Suolisto ja iho

On selvä yhteys suoliston ja ihon terveyden välillä. Psoriasiksessa ihon mikrobiologinen monimuotoisuus on merkittävästi muuttunut, bakterioista kuten Cutibacterium, Burkholderia ja laktobasilleista on aliedustettu, kun taas Corynebacterium-, Neisseria-, Finegoldia-bakteerit ja tiettyjen sienilajien määrä on lisääntynyt.

Mitä psoriasiksesta kärsivä organismi tarvitsee?

Psoriaatikoilla kropalla usein puuttuu tärkeitä ravinteita, kuten A-, C-, D- ja E-vitamiineja. Hedelmistä ja vihanneksista saatavat sekundaariset kasviaineet voivat vähentää taudin puhkeamisen riskiä ja vakiinnuttaa ihon kuntoa. Tästä syystä riittävä ja tasapainoinen ruokavalio voi olla tärkeässä roolissa psoriasiksen hoidossa.

Mitkä probiootit ovat hyviä iholle?

Tiettyjen probioottisten bakteerikantojen ottaminen voi vaikuttaa merkittävästi ihon mikrobiomin parantamiseen. Tutkimukset viittaavat siihen, että probioottikannat kuten Lactobacillus acidophilus W22, W37 ja W55 sekä Bifidobacterium bifidum W23 voivat erityisesti edistää ihon terveyttä.

Mitkä probiootit ovat hyviä ekseemalle?

Näillä samaisilla probioottikannoilla voi olla myös merkitystä seborrooisen ekseeman hoidossa. Sekä ulkoisesti levitettävä Vitreoscilla filiformis -bakteerin uutteesta valmistettu hoitoaine että suun kautta otettava probiootti (L. paracasei) ovat parantaneet oireita ja lievittäneet ihon punoitusta ja tulehdusta.

Mitä juoda psoriasiksen kanssa?

Riittävä nesteen saanti on elintärkeää. Vähintään 1,5 litraa vettä tai sokerittomia juomia päivässä varmistaa riittävän nesteen saannin. Tämä auttaa ylläpitämään ihon terveyttä.

Mitä vitamiinia psoriasta kärsijältä mahdollisesti puuttuu?

Omega-3-rasvahappojen ohella monilla vitamiineilla voi olla tärkeä rooli ihon kunnon parantamisessa. A-, C-, D- ja E-vitamiinit sekä sekundaariset kasviaineet voivat auttaa hillitsemään psoriasis-oireiden puhkeamista ja stabiloimaan ihon kuntoa.

Takaisin blogiin

Vastuuvapauslauseke: Tämän artikkelin sisältämät tiedot on koottu hyvässä uskossa, ja ne on tarkoitettu vain tiedoksi. Se ei korvaa ammattitaitoista lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Kysy aina lääkäriltäsi tai muulta pätevältä terveydenhuollon tarjoajalta, jos sinulla on lääketieteellistä tilaasi koskevia kysymyksiä.