Miten D3-vitamiinitabletteja otetaan

Miten D3-vitamiinitabletteja otetaan

Terveys ja ravitsemus ovat olennainen osa jokapäiväistä elämäämme. Niiden parissa työsketellessämme on tärkeää ymmärtää erilaisia vitamiineja ja niiden roolia kehon toiminnoissa. Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti D3-vitamiinitablettien saantiin ja parhaaseen tapaan niiden käyttöön.

Miten D3-vitamiinitabletteja otetaan?

Ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa, havaitun D-vitamiinin puutteen estämiseksi, suositellaan nauttimaan puoli tablettia päivässä. Tämä määrä vastaa noin 0,0125 mg eli 500 I.U. D-vitamiinia. Osteoporoosin tukihoitona suositeltava määrä on yksi tabletti päivässä, joka vastaa noin 0,025 mg tai 1000 I.U. D-vitamiinia. Tämä annostus on kuitenkin vain suuntaa-antava ja riippuu yksilön tarpeista.Annostuksesta on hyvä keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Miten D3-vitamiinia otetaan oikein?

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joten sen ottaminen ruoan yhteydessä tai suoraan sen jälkeen on suositeltavaa. Kaikkein parhaiten vitamiini imeytyy, kun sitä nautitaan päivän pääaterian yhteydessä, jolloin ruoka sisältää riittävästi rasvaa vitamiinin imeytymisen tukemiseen.

Mitä ei pidä ottaa yhdessä D-vitamiinin kanssa?

Jotkut lääkeaineet voivat häiritä D-vitamiinin imeytymistä. Esimerkiksi kolestyramiini, jota käytetään kolesterolin alentamiseen, ja orlistaatti, jota käytetään painonhallintaan, voivat heikentää D-vitamiinin imeytymistä.

D3-vitamiinia pidetään ”parempana” D-vitamiinina

D3-vitamiini on se muoto D-vitamiinista, joka vallitsee ruokavaliossa ja ravintolisiä. Useimmat D3-vitamiinivalmisteet valmistetaan lanoliinin pohjalta. Lanoliini on lampaan talista saatavaa ainetta. On myös olemassa vegaanisia D3-vitamiinilisiä, joita saadaan muun muassa poronjäkälästä. Tällaiset vegaaniset vaihtoehdot tarjoavat hyvän ratkaisun niille, jotka haluavat välttää eläinperäisiä tuotteita.

Milloin on paras aika ottaa D-vitamiinia?

D-vitamiinin ottoajankohdalla ei ole juurikaan merkitystä, tärkeämpää on se, miten sitä ottamaan. Lisäravinteet, jotka eivät sisällä öljyjä lisäaineena, on parasta nauttia aterian yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että D-vitamiini imeytyy parhaiten, kun se otetaan yhdessä rasvaa sisältävän aterian kanssa.

Jokaisen vitamiinin saannin täytyy olla tasapainossa, jotta keho toimii optimaalisesti. Vaikka D3-vitamiinin ottaminen tabletteina voi olla yksinkertainen tapa täydentää ruokavaliota, on tärkeää keskustella oman lääkärin tai ravitsemusneuvojan kanssa ennen uuden lisäravinteen aloittamista, jotta voidaan ottaa huomioon yksilölliset ravitsemustarpeet ja mahdolliset lääkitykset.
Takaisin blogiin

Vastuuvapauslauseke: Tämän artikkelin sisältämät tiedot on koottu hyvässä uskossa, ja ne on tarkoitettu vain tiedoksi. Se ei korvaa ammattitaitoista lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Kysy aina lääkäriltäsi tai muulta pätevältä terveydenhuollon tarjoajalta, jos sinulla on lääketieteellistä tilaasi koskevia kysymyksiä.