Kuinka paljon D3-vitamiinia tarvitset päivittäin?

Kuinka paljon D3-vitamiinia tarvitset päivittäin?

D-vitamiini on elimistölle elintärkeä vitamiini, joka edistää luiden, hampaiden ja lihasten normaalia toimintaa. Sen puutos voi aiheuttaa monia terveysongelmia. Koska D-vitamiinia syntetisoituu ihossa auringonvalon vaikutuksesta, se on erityisen tärkeää pohjoisissa maissa, joissa aurinko paistaa vähemmän. Mutta kuinka paljon D-vitamiinia tarvitset oikeastaan päivittäin? Seuraavissa kappaleissa käsittelemme tätä aihetta.

Kuinka paljon D3-vitamiinia tarvitset päivittäin?

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on määritellyt aikuisten siedettäväksi päivittäiseksi kokonaisannokseksi 100 μg (4000 IU) D3-vitamiinia. Tämän lisäksi American Endocrine Society pitää jopa 250 µg (10 000 IU) D3-vitamiinin saantia päivässä turvallisena terveille aikuisille. Lisätietoa D-vitamiinin annostuksesta voit lukea täältä.

Onko 1000 IU D-vitamiinia liikaa?

Yleisesti aikuisen ja yli 11-vuotiaan lapsen sallittu koko päivittäinen D-vitamiinin saanti on 4000 IU. 1-10-vuotiaiden lasten päivittäinen enimmäismäärä on 2000 IU, ja 0-6 kuukauden ikäiset vauvat voivat saada enintään 1000 IU päivässä. On siis tärkeää varmistaa, että nuo rajat eivät ylity, ettei tule D-vitamiinin yliannostusta.

Kuinka paljon D3-vitamiinia vanhuudessa?

Vanhuuden myötä ihon kyky tuottaa D3-vitamiinia auringonvalosta heikkenee, ja siksi vitamiinin saanti ruoasta tai ravintolisistä on erityisen tärkeää. Vaikka tarkkoja määriä ei ole määritetty, suositellaan vanhusten saavan riittävän määrän D-vitamiinia päivittäin ravinnosta tai ravintolisistä. Vanhusten tulisi keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa yksilöllisestä D-vitamiinin tarpeestaan.

D-vitamiinin puutteen korjaaminen lisäravinteilla - kuinka kauan?

Mikäli D-vitamiinin puute on vakava, korkean annoksen D-vitamiinilisä voi täydentää kehon varastoja 10-14 päivässä. On kuitenkin suositeltavaa, että D-vitamiinitason nostamisesta olisi hyötyä pidemmällä aikavälillä. D-vitamiinin puutteen merkit ja korjaustoimenpiteet löydät tältä sivulta.

Kumpi on parempi D-vitamiini päivittäin vai viikoittain?

Tutkimusten mukaan D-vitamiinin puute liittyy lisääntyneeseen kuolleisuusriskiin, kun taas riittävä D-vitamiinin saanti vähentää tätä riskiä. On näyttöä, että päivittäinen D-vitamiinin saanti on parempi kuin viikoittaiset tai jopa kuukausittaiset suuret annokset.

Edellä mainittu tieto on antanut sinulle selkeän kuvan siitä, kuinka paljon D-vitamiinia tulisi saada päivittäin. On tärkeää seurata omaa D-vitamiinitasoasi ja tarvittaessa ottaa ravintolisät käyttöön.

Takaisin blogiin

Vastuuvapauslauseke: Tämän artikkelin sisältämät tiedot on koottu hyvässä uskossa, ja ne on tarkoitettu vain tiedoksi. Se ei korvaa ammattitaitoista lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Kysy aina lääkäriltäsi tai muulta pätevältä terveydenhuollon tarjoajalta, jos sinulla on lääketieteellistä tilaasi koskevia kysymyksiä.