D-vitamiini, erityisesti D3-vitamiini, on tärkeä ravintoaine, jonka moni meistä saa päivittäin riittämättömästi. D-vitamiinin saantiin vaikuttavat etenkin auringonvalo, ruokavalio ja lisäravinteet. Auringonvalon lisäksi D-vitamiinia saadaan pääasiassa tietyistä kalalajeista, sisäelimistä ja vitamiinilisistä. Siitä, milloin D3-vitamiinia tulisi ottaa ja kuinka paljon, on monta mielipidettä. Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin ja tuomme esille joitakin tärkeitä seikkoja D3-vitamiinin ottamiseen liittyen.
Milloin D3-vitamiinia kannattaa ottaa?
Kuten useimmissa vitamiineissa, myös D3-vitamiinin kohdalla on tärkeää ottaa huomioon, että se on rasvaliukoinen vitamiini. Tämä tarkoittaa, että elimistömme voi imeyttää sen parhaiten, kun se otetaan aterian yhteydessä. Erityisesti on suositeltavaa ottaa D3-vitamiini päivän runsaimman aterian yhteydessä optimaalisen imeytymisen varmistamiseksi. On myös tärkeää, että ruoassa on jonkin verran rasvaa, jotta D-vitamiini voi imeytyä mahdollisimman hyvin.
Milloin D3-vitamiinia otetaan?
D-vitamiini, kuten muutkin rasvaliukoiset A-, E- ja K-vitamiinit, on suositeltavaa ottaa aterian yhteydessä. Ateria sisältää aina jonkin verran rasvaa, jotta elimistö voi imeä vitamiinin ruoan sisältämästä rasvasta. Tämä on olennainen seikka, joka on hyvä ottaa huomioon D3-vitamiinin annostusta mietittäessä.
Mitä ei pidä ottaa yhdessä D-vitamiinin kanssa?
D-vitamiinia ei yleensä suositella otettavan yhdessä tiettyjen lääkkeiden kanssa, joten on aina tärkeää tarkistaa lääkäriltä tai apteekista, onko sinulle määrätty lääkitys yhteensopiva D3-vitamiinin kanssa.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on määrittänyt aikuisten siedettäväksi päivittäiseksi kokonaissaanniksi 100 µg (4000 IU ). American Endocrine Society pitää jopa 250 µg D3-vitamiinin saantia päivässä (10000 IU ) turvallisena terveille aikuisille.
EFSA on määrittänyt aikuisten siedettäväksi päivittäiseksi D3-vitamiinin saanniksi 100 µg eli 4000 IU . American Endocrine Society puolestaan pitää jopa 250 µg (10000 IU ) D3-vitamiinin saantia päivässä turvallisena terveille aikuisille. Huomattakoon, että nämä suositukset koskevat terveitä aikuisia, joten saantisuositukset voivat erota esimerkiksi lapsilla, raskaana olevilla tai kroonisesti sairailla.
D3-vitamiinikapselit Nordic Oililta
Milloin D-vitamiinia ei pitäisi ottaa?
D-vitamiinin käyttöön voi liittyä joitain tilanteita, jolloin sen käyttöä tulisi välttää tai sitä tulisi nauttia varoen:
-
Yliannostus: D-vitamiinin liiallinen saanti voi johtaa myrkytykseen, koska se on rasvaliukoinen vitamiini ja voi kertyä elimistöön. Oireita voivat olla mm. pahoinvointi, oksentelu, heikkous ja vakavissa tapauksissa munuaisongelmat.
-
Tietyt lääkitykset: D-vitamiini voi vuorovaikuttaa joittenkin lääkkeiden, kuten digoksiinin (sydänlääke) ja tietyntyyppisten diureettien kanssa. Tämä voi lisätä sivuvaikutusten riskiä.
-
Hyperkalsemia: Ihmiset, joilla on jo korkea veren kalsiumpitoisuus, tulisi välttää D-vitamiinia, koska se voi nostaa kalsiumpitoisuutta entisestään.
-
Sarkoidoosi ja muut granulomatoottiset sairaudet: Nämä sairaudet voivat lisätä kehon kykyä tuottaa D-vitamiinia itse, jolloin lisäravinteiden käyttö voi johtaa yliannostukseen.
-
Munuaissairaudet: Munuaisten vajaatoiminta voi häiritä D-vitamiinin muuttumista sen aktiiviseen muotoon, mikä voi johtaa komplikaatioihin.
Ennen D-vitamiinin käytön aloittamista, etenkin jos käytät muita lääkkeitä tai sinulla on terveysongelmia, on suositeltavaa keskustella lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa sopivasta annostuksesta ja mahdollisista riskeistä.