Milloin D3-vitamiinia kannattaa ottaa?

Milloin D3-vitamiinia kannattaa ottaa?

D-vitamiini, erityisesti D3-vitamiini, on tärkeä ravintoaine, jonka moni meistä saa päivittäin riittämättömästi. D-vitamiinin saantiin vaikuttavat etenkin auringonvalo, ruokavalio ja lisäravinteet. Auringonvalon lisäksi D-vitamiinia saadaan pääasiassa tietyistä kalalajeista, sisäelimistä ja vitamiinilisistä. Siitä, milloin D3-vitamiinia tulisi ottaa ja kuinka paljon, on monta mielipidettä. Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin ja tuomme esille joitakin tärkeitä seikkoja D3-vitamiinin ottamiseen liittyen.

Milloin D3-vitamiinia kannattaa ottaa?

Kuten useimmissa vitamiineissa, myös D3-vitamiinin kohdalla on tärkeää ottaa huomioon, että se on rasvaliukoinen vitamiini. Tämä tarkoittaa, että elimistömme voi imeyttää sen parhaiten, kun se otetaan aterian yhteydessä. Erityisesti on suositeltavaa ottaa D3-vitamiini päivän runsaimman aterian yhteydessä optimaalisen imeytymisen varmistamiseksi. On myös tärkeää, että ruoassa on jonkin verran rasvaa, jotta D-vitamiini voi imeytyä mahdollisimman hyvin.

Milloin D3-vitamiinia otetaan?

D-vitamiini, kuten muutkin rasvaliukoiset A-, E- ja K-vitamiinit, on suositeltavaa ottaa aterian yhteydessä. Ateria sisältää aina jonkin verran rasvaa, jotta elimistö voi imeä vitamiinin ruoan sisältämästä rasvasta. Tämä on olennainen seikka, joka on hyvä ottaa huomioon D3-vitamiinin annostusta mietittäessä.

Mitä ei pidä ottaa yhdessä D-vitamiinin kanssa?

D-vitamiinia ei yleensä suositella otettavan yhdessä tiettyjen lääkkeiden kanssa, joten on aina tärkeää tarkistaa lääkäriltä tai apteekista, onko sinulle määrätty lääkitys yhteensopiva D3-vitamiinin kanssa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on määrittänyt aikuisten siedettäväksi päivittäiseksi kokonaissaanniksi 100 µg (4000 IU ). American Endocrine Society pitää jopa 250 µg D3-vitamiinin saantia päivässä (10000 IU ) turvallisena terveille aikuisille.

EFSA on määrittänyt aikuisten siedettäväksi päivittäiseksi D3-vitamiinin saanniksi 100 µg eli 4000 IU . American Endocrine Society puolestaan pitää jopa 250 µg (10000 IU ) D3-vitamiinin saantia päivässä turvallisena terveille aikuisille. Huomattakoon, että nämä suositukset koskevat terveitä aikuisia, joten saantisuositukset voivat erota esimerkiksi lapsilla, raskaana olevilla tai kroonisesti sairailla.

D3-vitamiinikapselit Nordic Oililta

D3-vitamiinikapselit Nordic Oililta

Milloin D-vitamiinia ei pitäisi ottaa?

D-vitamiinin käyttöön voi liittyä joitain tilanteita, jolloin sen käyttöä tulisi välttää tai sitä tulisi nauttia varoen:

  1. Yliannostus: D-vitamiinin liiallinen saanti voi johtaa myrkytykseen, koska se on rasvaliukoinen vitamiini ja voi kertyä elimistöön. Oireita voivat olla mm. pahoinvointi, oksentelu, heikkous ja vakavissa tapauksissa munuaisongelmat.

  2. Tietyt lääkitykset: D-vitamiini voi vuorovaikuttaa joittenkin lääkkeiden, kuten digoksiinin (sydänlääke) ja tietyntyyppisten diureettien kanssa. Tämä voi lisätä sivuvaikutusten riskiä.

  3. Hyperkalsemia: Ihmiset, joilla on jo korkea veren kalsiumpitoisuus, tulisi välttää D-vitamiinia, koska se voi nostaa kalsiumpitoisuutta entisestään.

  4. Sarkoidoosi ja muut granulomatoottiset sairaudet: Nämä sairaudet voivat lisätä kehon kykyä tuottaa D-vitamiinia itse, jolloin lisäravinteiden käyttö voi johtaa yliannostukseen.

  5. Munuaissairaudet: Munuaisten vajaatoiminta voi häiritä D-vitamiinin muuttumista sen aktiiviseen muotoon, mikä voi johtaa komplikaatioihin.

Ennen D-vitamiinin käytön aloittamista, etenkin jos käytät muita lääkkeitä tai sinulla on terveysongelmia, on suositeltavaa keskustella lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa sopivasta annostuksesta ja mahdollisista riskeistä.

Takaisin blogiin

Vastuuvapauslauseke: Tämän artikkelin sisältämät tiedot on koottu hyvässä uskossa, ja ne on tarkoitettu vain tiedoksi. Se ei korvaa ammattitaitoista lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Kysy aina lääkäriltäsi tai muulta pätevältä terveydenhuollon tarjoajalta, jos sinulla on lääketieteellistä tilaasi koskevia kysymyksiä.