Miten D3-vitamiinia tuotetaan?

Miten D3-vitamiinia tuotetaan?

D-vitamiini on yksi elintärkeimmistä vitamiineista ihmiselle. Meidän elimistömme voi tuottaa sitä itsekin, mutta aina se ei riitä kattamaan koko tarvetta. Mitä sitten on D3-vitamiini ja mistä sitä saadaan? Tässä artikkelissa paneudumme D3-vitamiinin tuotantoon ja eri lähteisiin.

Miten D3-vitamiinia tuotetaan?

D3-vitamiini eli kolekalsiferoli saadaan useimmiten joko lampaanvillan rasvasta tai jäkälästä. Jäkälä kuuluu luonnossa elävien sienten ja levien ryhmään. Jäkälästä saatava D3-vitamiini ei kemiallisesti eroa eläinperäisestä vitamiinista, ja sen saatavuus elimistölle on sama. Hyödynnämmekö siis tätä ihmeellistä luonnon tarjoamaa mahdollisuutta?

Miten D-vitamiinia tuotetaan teollisesti?

Teollisuudessa D3-vitamiini valmistetaan altistamalla kemiallinen yhdiste nimeltä 7-dehydrokolesteroli UVB- ja UVC-säteilylle ja puhdistamalla se sitten. Tätä prosessia kutsutaan suoraksi UV-säteilytykseksi. Yleisin lähteenä käytetty materiaali on lanoliini, jota saadaan lampaan tai kalan elimistä, erityisesti maksasta. Toisin sanoen, D-vitamiinikapselisi saattaa hyvinkin olla peräisin lampaanvillasta.

Miten kasviperäistä D-vitamiinia saadaan?

Vaikkakin useimmiten D-vitamiinin lähteet ovat eläinperäisiä, on olemassa keino saada sitä kasviperäisistä lähteistäkin. Aivan kuin me ihmiset, kasvitkin voi tuottaa D-vitamiinia auringonvalon avulla. Jos olet kasvissyöjä tai vegaani, sinun ei tarvitse huolehtia D-vitamiinin saamisesta eläinperäisistä lähteistä.

Voiko D-vitamiinia tuottaa itse?

D-vitamiini on meille ihmisille elintärkeä. Toisin kuin useimmat muut vitamiinit, elimistömme voi kuitenkin tuottaa D-vitamiinia itse - auringonvalon avulla. Kohtuullinen auringonotto voi siis olla hyväksi terveydellemme. D-vitamiini on ainoa vitamiini, jota elimistö voi tuottaa itse.

Johtopäätökset

D3-vitamiini on erittäin tärkeä vitamiini ihmisen hyvinvoinnille. Sen tuotanto voi tapahtua monella tavalla: lampaanvillasta, jäkälästä, teollisen prosessin kautta ja jopa elimistömme voi tuottaa sitä itse alttiina auringonvalolle. Ymmärtäminen mistä D-vitamiini tulee, voi auttaa meitä kattamaan sen tarpeemme riittävästi.

Takaisin blogiin

Vastuuvapauslauseke: Tämän artikkelin sisältämät tiedot on koottu hyvässä uskossa, ja ne on tarkoitettu vain tiedoksi. Se ei korvaa ammattitaitoista lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Kysy aina lääkäriltäsi tai muulta pätevältä terveydenhuollon tarjoajalta, jos sinulla on lääketieteellistä tilaasi koskevia kysymyksiä.