Linaloli - terpeeni

Linaloli - terpeeni

Linaloli on luonnossa esiintyvä yhdiste, jota löytyy kukista ja maustekasveista. Tämän tyyppisillä kemiallisilla yhdisteillä, terpeeneillä, on ainutlaatuinen tuoksu ja ne soveltuvat monipuoliseen käyttöön.

Esimerkiksi linalolin käyttö elintarvikkeissa, eteerisissä öljyissä, kosmetiikassa, lääkkeissä, aromeissa ja maataloudessa on yleistä.

“Smell is a potent wizard that transports you across thousands of miles and all the years you have lived”

Helen Keller

Mikä on se, joka tuo välittömästi hymyn ja sisäisen ilon tunteen, kun haistat jotain todella miellyttävää? Kokemuksemme mukaan sanojen ja ilmaisujen lisäksi tuoksut kohottavat välittömästi mielen ja saavat tuntemaan rentoutuneeksi.

Olette varmaan samaa mieltä kanssamme, että hajuaistillamme on syvällinen vaikutus henkiseen ja fyysiseen terveyteen. Itse asiassa, rakastuessa kumppanisi haju on se viettelee mielesi ensimmäisenä. Kuulostaako mielenkiintoiselta? Jatka lukemista!

Tässä artikkelissa haluamme jakaa kanssasi mielenkiintoisia tieteellisiä faktoja terpeeneistä, terpenoideista sekä erityisesti linalolista, joka on yksi terpeeneistä, ja sen vaikutuksista ja käyttötarkoituksista.

Mikä on terpeeni

Kannabiskasvia on käytetty ihmiskunnassa aina muinaisista ajoista lähtien elintarvikkeissa, kansanlääketieteessä, vaatekuiduissa ja monessa muussa. Nykyisin on selvää, että kannabiskasvi sisältää runsaasti erilaisia yhdisteitä. Näistä 140 kuuluvat laajaan aromaattisten orgaanisten hiilivetyjen ryhmään.

Nämä hiilivedyt ovat ’terpeenejä’. Terpeeneissä on vain kahta alkuainetta, hiiltä (C) ja vetyä (H). Sen vuoksi ne ovat haihtuvia ja veteen liukenemattomia.

Orgaanisen kemian tutkimuksessa hiilivedyt rakentuvat hiiliatomien muodostamasta rungosta, johon vetyatomit kiinnittyvät eri rakenteissa.

Tärkeämpänä on mainittava, että terpeenit ovat olennaiset rakennuspalikka yhdisteissä, kuten kasvihormoneissa, pigmenteissä ja kannabinoideissa. Historialliset viitteet sen sovellettavuudesta ovat kauaskantoisia, niitä on hyödynnetty hajusteissa, lääkkeissä ja aromeissa.

Mikä on terpenoidi

Terpeenit ja terpenoidit ovat sekundäärisiä ​​yhdisteitä. Vaikka näitä kahta termiä käytetään ristiin, yhdisteet ovat erilaisia.

Kemiallisessa hapetusprosessissa terpeenit muuttuvat terpenoideiksi. Terpenoidit saadaan eristettyä kuivatuista kasveista.

Tämä prosessi on samanlainen kuin mitä kerroimme kannabinoliin (CBN) liittyen, että kannabiksen THC:n hajoaminen johtaa CBN:n muodostumiseen.

Yhdisteet eroavat siis kemiallisen rakenteen suhteen. Terpenoidit sisältävät happea molekyylirakenteessaan. Kun taas terpeenit sisältävät vain hiiltä ja vetyä, kuten edellä mainittiin.

Lisäksi tutkimusten mukaan terpenoidit ovat hyvin monipuolinen luonnon yhdisteryhmä, ja niitä löytyy monista kasveista. Siksi sen soveltaminen farmakologiassa on myös monimuotoista.

Esimerkiksi:

  • Vuoden 2014 tutkimuksessa raportoidaan, että useita terpenoideja hyödynnetään syövän torjumiseksi, sekä malariaa, tulehdusta ja tartuntatauteja vastaan.

Terpeenit ja kannabis

Olemme ymmärtäneet, että terpeenit ovat vastuussa aromien ja hajusteiden tuomisesta. Siksi ne ovat vastuussa kannabiksen tuoksusta. Itse asiassa hajut auttaa erottamaan ja tunnistamaan lukuisat kannabiskannat.

Terpeenejä esiintyy suurina pitoisuuksina erityisesti lannoittamattomissa kannabiksen emikukissa ennen niiden täyttä ikää.

Kasviuutteet siis kerätään talteen ennen täydellistä kypsymistä eteeristen öljyjen valmistusta varten.

Lisäksi terpeenit ovat vuorovaikutuksessa reseptorien ja välittäjäaineiden kanssa ja toimivat serotoniinin soluun sisäänoton estäjinä.

Lyhyesti sanottuna suurissa konsentraatioissa tietyillä terpeeneillä on erilliset hajut ja niillä on erilaisia ​​vaikutuksia. Esimerkiksi:

  • Limoneenilla on voimakas antioksidanttinen vaikutus.
  • Pineenillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia.
  • Linalolilla on analgeettisia ja antimikrobisia ominaisuuksia.
  • Tulsilla (pyhä basilika) on immunomoduloiva vaikutus.

Yhteenvetona terpeeneistä ja kannabiksen päinvastaisista vaikutuksista vuoden 2011 tutkimus kertoo, että terpeenit toimivat THC:n psykoaktiivisten vaikutusten estäjinä, minkä vuoksi THC:n potentiaalisia terapeuttisia ominaisuuksia pitäisi tutkia lisää.

Linaloli

Kun terpeenit ja terpenoidit on käyty läpi, on helpompi ymmärtää lisää linalolista.

  • Tämä tutkimus määrittelee Linalolin ei-sykliseksi monoterpeeniksi.
  • Sitä löytyy yrttien, lehtien, kukkien ja eri puiden öljyistä.
  • Linaloolilla on raikas, puhdas, mieto, kevyt kukkainen tuoksu, ja on lievä sitrushedelmien maku.
  • Noin 200 kasvilajia tuottaa linalolia. Esimerkiksi laventeli, ruusu, basilika, ja muut aromaattiset kasvit. Lisäksi linalolia on Neroli öljyssä.
  • On huomionarvoista tuoda esiin monoterpeenien, kuten linaloolin, ainutlaatuinen piirre. Kasvit vapauttavat monoterpeenejä ilmakehään, ja erimerkiksi metsät vapauttavat paljon monoterpeenejä muodostaen aerosoleja. Tutkimuksessa aerosoli määritellään hiukkasiksi, jotka suspentoituvat ilmakehään ja joilla on tärkeä rooli pilvien kondensaatiossa. Siksi monoterpeenien rooli johtaa epäsuorasti parempaan aerosolin muodostumiseen, joka voi viilentää ilmastoa.

Linalool lähteet

  1. Lamiaceae-kasvit, kuten minttu
  2. Korianteri, makea appelsiini, makea basilika
  3. Kaneli, ruusupuu
  4. Sitrushedelmät
  5. Koivu
  6. Sienet

Linalolin vaikutuksia

Yleistäen voidaan sanoa että linalolin farmakologisten vaikutuksien tutkiminen on saanut enemmän huomioita viime aikoina.

Ensinnäkin tutkimukset raportoivat sen kipua lievittävistä ja kouristuksia estävistä vaikutuksista.

Toiseksi sen antimikrobisia, anti-inflammatorisia, antioksidanttisia sekä sydän- ja verisuonivaikutuksia on tutkittu rotilla vuodesta 2014 asti.

Lisäksi linaloolin paikallispuudutusvaikutuksia voidaan todeta olevan verrattavissa prokaiiniin ja mentoliin.

Sen yleisiä terapeuttisia vaikutuksia, ja sen potentiaalia hyödynnetään dermatologiassa.

Linalolin käyttö

Linalolia käytetään laajasti elintarvike-, lääke-, kosmetiikka- ja maatalousteollisuudessa.

  • Linalool on välttämätön välituote E-vitamiinin valmistuksessa.
  • Tutkimuksissa todetaan sillä olevan kouristuksia estäviä ja antiglutamatergisiä ominaisuuksia, kun se uutetaan Ocimum basilicumista.
  • Eräs tutkimus viittaa linalolilla olevan masennusta lievittäviä ja immuunijärjestelmään vahvistavia vaikutuksia.
  • Perinteisessä kansan lääketieteessä käytetään laajaa valikoimaa linaloolia tuottavia kasvilajeja. Samoin aromaterapiassa sitä käytetään lievittämään erilaisia ​​akuutteja, kroonisia vaivoja.
  • Linalolia käytetään tuoksujen, shampoiden, saippuoiden ja pesuaineiden valmistuksessa.
  • Se myös karkottaa hyttysiä 93% :lla.
  • Kun tarkastellaan linalolin käyttöä elintarviketeollisuudessa, voit löytää sitä lähes kaikissa alkoholillisista ja alkoholittomista juomista. Sitä voi löytää ovat myös karkeista, purukumeista, jäätelöistä, gelatiinivanukkaista, lihatuotteet, leivonnaiset jne.
  • Linaloolin käyttö lemmikkieläinten hoitotuotteissa on myös yleistä.
  • Samoin sen käyttö kotitaloustuotteissa. Sitä on nestemäisissä vahoissa marmorille, keraamisille, muovisille ja lakatuille puulattioille.
  • Yhteenvetona linaloolin käyttötarkoituksista on mielenkiintoista mainita, että jotkut kasvit käyttävät terpeenejä puolustusmekanismina pitääkseen saalistajat poissa kun taas jotkut kasvit käyttävät aromaattisia molekyylejä houkutellakseen pölyttäviä hyönteisiä (kuten mehiläisiä), jotka auttavat kasveja lisääntymään.

Nopea kertaus

Terpeeneillä, kuten linalolilla on paljon ominaisuuksia, joita on hyödynnetty useissa tuotteissa, joita käytämme joka päivä.

Mikä tärkeintä, meidän on todella arvostettava tekniikan ja lääketieteen kehitystä. Lukuisat tieteen tunnistamat yhdisteet kiinnittävät lopulta lääketeollisuuden huomion.

Myös jatkuva kestävien ratkaisujen etsiminen on vaikuttanut ja muuttanut näkemyksiämme elämäntyyliin, ruokaan, terveyteen ja lääkkeisiin liittyen.

Terpeenejä ja terpenoideja käytetään laajasti erilaisten kulutustuotteiden valmistuksessa. Tällä hetkellä kasvit ovat edelleen tärkein lähde eri teollisuuden aloille. Haasteena on saavuttaa riittävä tuotanto ja hallita korkeita kustannuksia. Biosynteettisten terpenoidien käyttö on hyvä vaihtoehto.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.