Mitkä probiootit multippeliskleroosiin?

Mitkä probiootit multippeliskleroosiin?

Johdanto dysbioosiin ja multippeliskleroosiin

Useat tutkimukset viittaavat siihen, että suoliston bakteereilla voi olla rooli multippeliskleroosin (MS) syntymisessä ja etenemisessä. Tässä yhteydessä probioottien käyttö on yleistä. Mutta mitkä probiootit oikeasti hyödyttävät MS:tä? Mitä nykyinen tutkimus kertoo näiden hyödyllisten bakteerien käytöstä MS-potilailla?

Mitkä probiootit auttavat MS:ssä?

Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka voivat vaikuttaa terveyteen positiivisesti, kun niitä nautitaan riittävästi. MS-potilailla ne voivat täydentää lääkitystä. Probiootteihin kuuluvat esimerkiksi maitohappobakteerit, joita esiintyy kefiirissä, hapankaalissa ja leivässä. Myös prebiootit, kuitutyypit, joita esiintyy täysjyväviljatuotteissa, juureksissa, sipulikasveissa, artisokissa ja muissa kasviksissa, auttavat tukemaan suoliston mikrobistoa.

Mitkä suoliston bakteerit ovat merkittäviä MS:ssä?

Suoliston mikrobien rooli multippeliskleroosissa on aktiivisen tutkimuksen kohteena. Tutkimukset ovat osoittaneet, että MS-potilaiden suoliston mikrobisto eroaa terveiden verrokkien suolistomikrobistosta. Eräs bakteeri, joka esiintyy erityisen usein hoitamattomilla MS-potilailla, on Akkermansia muciniphila.

Mikä toimii tulehdusta estävästi MS:ssä?

Probioottien käytön lisäksi on myös tiettyjä aineita, jotka voivat toimia tulehdusta lievittävästi MS:ssä. Näihin kuuluvat muun muassa Omega-3-rasvahapot kuten α-linoleenihappo, eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA), joita on erityisesti kalassa. Toisaalta arakidonihappoa, joka on Omega-6-rasvahappo ja jota löytyy rasvaisesta lihasta ja makkaroista, tiedetään aiheuttavan tulehdusta.

Mitkä ravintolisät auttavat MS:ssä?

MS-potilaille suositellaan riittävän saannin varmistamista sellaisista ravintoaineista kuin A-vitamiini, C-vitamiini, E-vitamiini ja β-karoteeni, sekä hivenaineista kupari, seleeni ja sinkki, jotka ovat erityisen tärkeitä tulehduksen vastaisessa ruokavaliossa.

Mitkä luontaistuotteet auttavat MS:ssä?

MS:ssä luontaistuotteet kuten kalaöljyssä esiintyvät Omega 3 -rasvahapot voivat olla hyödyllisiä. Myös kasviöljyt kuten rypsi- tai pellavaöljy voivat vaikuttaa positiivisesti. Ruokavalion muutos pääasiassa kasvispainotteiseksi voi alentaa kehon arakidonihapon määrää, mikä voi myös olla hyödyksi.

Takaisin blogiin

Vastuuvapauslauseke: Tämän artikkelin sisältämät tiedot on koottu hyvässä uskossa, ja ne on tarkoitettu vain tiedoksi. Se ei korvaa ammattitaitoista lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Kysy aina lääkäriltäsi tai muulta pätevältä terveydenhuollon tarjoajalta, jos sinulla on lääketieteellistä tilaasi koskevia kysymyksiä.