Hamppuvaatteiden edut - kestävä valinta

Hamppuvaatteiden edut - kestävä valinta

Moderni globalisoitunut digitaalimaailma vaikuttaa näkyvästi kuluttajiin monin tavoin ja on muuttanut voimakkaasti kulutustottumuksia. Alkaen siitä, mitä syömme, juomme, käytämme, sekä missä ja miten elämme, melkein jokaisessa arkipäivän elämässämme! Toisaalta tämä muutosvaihe lisää myös tietoisuutta ja huolta ympäristön suojelemisesta ja planeetan pelastamisesta kohti kestävämpää elämistä.

Katsotaanpa joitain vaatteiden kulutustottumusten suuntauksia etenkin EU:ssa. Asukasta kohden ostettujen vaatteiden määrä on noussut 40% muutamassa vuosikymmenessä. Mikä voisi olla looginen syy tälle?!

Alennetut hinnat, helppo saatavuus, verkkokauppashoppailu, huima nopeus, jolla muotisuuntaukset vaihtuu, joukkotiedotusvälineet, sosiaalinen media ja niin edelleen.

Euroopan ympäristökeskuksen EEA:n mukaan pelkästään vaatteiden osuus on 2–10 prosenttia EU:n kulutuksen ympäristövaikutuksista. Ihmiset käyttävät noin 5% menoistaan ​​vaatteisiin ja jalkineisiin. Uusien vaatteiden kokonaismäärä on noin 6,4 miljoonaa tonnia, mikä on noin 12,66 kg henkilöä kohti.

Nämä tilastot osoittavat, että lähes yli 30%:ttia ostettavista vaatteista ei edes käytetä vähintään vuoden ajan! Kun nämä ovat valmiita hävitettäviksi ja korvaamaan uusilla vaatteilla, puolta niistä ei edes kierrätetä. Jotkut sekoittuvat talousjätteisiin, ja loput lähetetään polttolaitoksiin tai kaatopaikalle.

Tämä ei ole pelkästään EU:n ongelma, vaan globaali kysymys, joka on ratkaistava entistä tiedostavammalla ja ennakoivammalla tasolla. Kannan luonnollisen kuidun kestävien vaihtoehtoisten lähteiden etsinnässä, hamppu on yksi niistä tuotteista, joihin tekstiiliteollisuus on alkanut innovoida.

Mitä on Hamppu?

Hamppu, joka tunnetaan myös nimellä teollisuushamppu, on Cannabis Sativa -kasvin kanta. Kasvin johdannaisia kasvatetaan erityisesti teollisuuskäyttöön. On huomionarvoista ymmärtää, että huumekannabis ja teollisuushamppu ovat molemmat saman kasvilajin johdannaisia, mutta psykoaktiivisen komponentin, tetrahydrokannabinolin (THC) vaihtelevat koostumusmäärät erottavat selvästi sen käytön. Toisin sanoen THC:n ja CBD:n osuus määrää psykoaktiiviset vaikutukset. Teollisuushampussa on alhaisemmat THC-pitoisuudet ja korkeammat CBD-pitoisuudet.

Tutkimukset osoittavat, että hamppukuitua on kehrätty ensimmäisten joukossa 10 000 vuotta sitten. Sitä käytettiin tekstiileissä, paperissa, biopolttoaineissa, elintarvikkeissa, eläinten rehuissa ja useissa muissa tarkoituksissa. Vaikka kokoajan halutaan löytää uusia ja taas uusia käyttötarkoituksia hampulle, ihmisten mielissä on väärinkäsitys siitä, että se liittyy päihtymiseen, ja tämä on ehdottomasti takaisku. Myös teollisen hampun laillisuus vaihtelee suuresti monissa maissa.

Hamppukankaan jäljittäminen historiasta

Hamppukankaan historiaa voidaan jäljittää vuoteen 8000 eKr. muinaiseen Mesopotamiaan, mikä vahvistaa sen olemassaolon ihmisen evoluutiohistoriassa. Myös keskiajalla se oli tärkein sato ruoalle ja kuidulle. Purjelaivat luottavat voimakkaasti hampusta valmistettuihin kankaisiin, köysiin ja tammilankkuun, sen suolavettä hylkivän ominaisuuden takia, ja se on myös 3 kertaa vahvempaa.

Kiinan historiassa hampun viljely juontaa juurensa noin 28. vuosisadalle eKr, mikä osoittaa, että ihmisiä opetettiin hampun viljelyyn kankaita varten. He olivat edelläkävijöitä tunnistamaan hampun hyödyllisyyden maailman ensimmäisen paperin valmistuksessa hampusta, lääkkeiden käytön ohella. Noin 1200eKr:stä, hamppu saapui Eurooppaan ja alkoi hitaasti levitä muihin maihin.

Ranskan ja Venäjän hampunkasvatushistoria juontaa juurensa satoja vuosia taaksepäin, joita seuraavat Espanja ja Chile.

UK

Keskiajalta alkaen hamppu saavutti taloudellisen ja sosiaalisen arvon, kun Henry VIII määräsi lain, jolla kaikki maanomistajat pakotettiin kylvämään hamppua 1/4 hehtaarissa, sakon uhalla. Tänä aikana hamppu oli merkittävä sato ja 1920-luvulle saakka 80% vaatteista tehtiin siitä.

Yhdysvallat

Yhdysvaltojen hamppuhistoria on houkutteleva. Alussa hamppua kasvoi Pohjois-Amerikassa melkein jokaisessa osavaltiossa, mukaan lukien Kalifornia, Kentucky, New York, Oregon, Utah, Texas, Uusi-Englanti, Virginia, Massachusetts, Louisiana ja Missouri.

Siitä huolimatta, että niinkin runsaalla luonnollisella saatavuudella, jolla oli hallitseva rooli maan varhaisessa kehityksessä, hampun sadonkorjuun työvoimaintensiteetin vuoksi puuvilla alkoi korvata hamppua suuressa määrin.

Ensinnäkin mekaanisen puuvilla ginin keksintö teki puuvillan prosessoinnin helpommaksi ja nopeammaksi, täten tukemalla massatuotantoa. Vaikka hampun prosessoinnista oli jonkinlainen keksintö, se ei kestänyt puuvillamarkkinoiden nopeaa kasvua.

Toiseksi jotkut suuret ja voimakkaat, öljypohjaiset, synteettiset tekstiiliteollisuudet osallistuvat valtion edunvalvontaan. Veromaksujen ja kieltojen määrä kasvoi.

Tämän seurauksena hampun sivutuotteiden kysyntä ohitti hamppukankaan ja tämä lopetti kokonaan hamppukankaan olemassaolon, mikä kielsi tämän arvokkaan sadon kasvun ja piti kansalaiset pettyneinä.

Kanada

Toisin kuin Amerikassa, Kanadan markkinat toivottivat lämpimästi hampun tervetulleeksi, sillä hallitus tuki voimakkaasti satoa, jakoi siemeniä viljelijöille, kannusti tuottajia ja rahoitti tehtaita. Tavoitteena oli tulla omavaraiseksi taloudeksi lisäämällä vientiä.

Hamppuvaatteet ja -tuotteet markkinoilla nykyään

Laaja valikoima hamppuvaatteita on valloittanut markkinat nopeasti. Paidat, farkut, kengät, sukat, takit, hatut, housut, lompakot, laukut, huivit, siteet, vyöt, nenäliinat, kylpytakit jne. Muotisuunnittelijat etsivät jatkuvasti kestävää kangasta elvyttääkseen teollisuutta. Hamppukuidun suosion kasvu johtuu siitä, että se on:

  • Kestävin kaikista kasvikuiduista
  • Huokoinen ja hengittävä
  • Ympäristöystävällinen, sillä se auttaa säästämään jopa 50% viljelyvettä puuvillaan verrattuna eikä se vaadi torjunta-aineita, joten se on ympäristöystävällisiä ja kestävää
  • imukykyinen ja sillä on antimikrobisia ominaisuuksia

Johtopäätös

Kun otetaan huomioon, että tekstiiliteollisuus on hampun potentiaalin hyödyntämisen kannalta vasta alkuvaiheessa, Yhdysvaltojen Hemp Farming Act 2018 on avannut portin kassaviljelymahdollisuuksiin viljelijöille.

Siksi useammalla maalla on mahdollisuus liittyä tähän aloitteeseen, joka mahdollistaisi tarjonnan, tietoisuuden, pääsyn lisäämisen ja se nopeuttaisi teollisuuden kasvua.

Hampun varresta valmistetut muovit ovat myös kasvussa. Koska ne ovat sekä biohajoavia, että kierrätettäviä, ne käsittelevät tästä lähtien maailmanlaajuisia käytäntöjä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja öljyriippuvuuden suhteen.

Maailman maiden keskinäisen yhteyden ollessa keskittyneenä kestävyyteen ja hiilijalanjäljen estämiseen, hamppu voi varmasti olla monien ympäristöystävällisten käytäntöjen ja kestävän elämän kärjessä.

Lyhyesti sanottuna, tue eettisiä vaatteita pukemalla hampusta valmistettuja vaatteita, käyttämällä hampputuotteita ja harjoittamalla kestävän elämän taitetta. Pelasta itsesi, pelasta planeetta!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.