Miksi koirani vapisee?

Koira tulee joesta ja ravistelee itseään.

Pääpointit:

Kun koirasi vapisee, siihen voi olla monia syitä, joten on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota koiran oireisiin ja käyttäytymiseen.

Jos vapinaan liittyy oksentelua, ripulia ja korkeaa kuumetta, se voi olla virustauti, joka vaatii kiireellistä hoitoa. Ota yhteyttä eläinlääkäriisi äläkä hoida pentuasi itse.

Siitä huolimatta koirasi vapinaan voi olla erikoisempia syitä, kuten yksinkertaisia käyttäytymisongelmia.

Miksi koirani vapisee? – Yleiset syyt ja niiden hoidot

Olet luultavasti nähnyt koirasi ravistavan itseään leikkisästi lukemattomia kertoja, etenkin kylvyn jälkeen tai sateessa kävelyn aikana. Tahaton vilunväristys koirilla voi kuitenkin olla merkki jostain vakavammasta.

Ei ole varmaa vastausta siihen, miksi koirat tärisevät. Vaihtelee kuitenkin vakavien ongelmien ja melko vaarattomien syiden välillä. Tässä on kuitenkin joitain yleisiä syitä koirien ravistamiseen.

Ravistelu sairauden tai fyysisen epämukavuuden vuoksi

Koirasi kärsii kivusta

Joskus, kun koirilla on selkä-, vatsa- tai niskakipuja, ne voivat alkaa vapista. Kivusta johtuva vapina on usein yleistä, jos koiralla on taustalla olevia nivelongelmia, erityisesti niveltulehdusta, koska kipeät raajat voivat vapista.

Tarkkaile vapinaa ja jos se näyttää vahingoittavan koiraa tai aiheuttavan enemmän kipua, ryhdy toimiin. Koirien kipu ilmenee oireiden, kuten levottomuuden, ontumisen tai kosketusherkkyyden kautta. Kun havaitset tällaisia merkkejä, varsinkin kun yrität leikkiä koiran kanssa, on aika käydä eläinlääkärillä.

Virustartunta

Vaikka se on harvinaista, että koirat saavat virusinfektion, se ei ole mahdotonta. Koirasi saattaa saada virustaudin tai neurologisen tilan, joka voi aiheuttaa vapinaa. Jos koirasi tärisee virusinfektion tai neurologisen häiriön vuoksi, saatat huomata oireita, kuten hallitsematonta vapinaa pitkään.

Jos ravistelu pitkittyy ja tulee liialliseksi, ota yhteyttä eläinlääkäriisi mahdollisimman pian. Koirasi pikainen arvioiminen auttaa ehkäisemään uusia oireita ja parantamaan sairauden pian.

Päihtymys

Vakiovastaus kysymykseen ”Miksi koirani tärisee” voi olla myrkytys. Tavalliset asiat kotona, kuten savukkeet ja purukumit, saattavat olla nautinnollisia sinulle, mutta haitallisia koirallesi. Jos koirasi nielee myrkyllistä ainetta, se voi aiheuttaa vapinaa.

Jotkut päihdyttävät aineet voivat myös aiheuttaa voimakkaita oireita, kuten lihasten vapinaa tai kouristuksia. Vältä siksi altistamasta koiraasi myrkyille, kuten nikotiinille, suklaalle ja ksylitolille korkeina annoksina.

Myrkytykseen liittyy erilaisia oireita, kuten oksentelua, ripulia, kuolaamista ja kohtauksia. Jos huomaat lemmikkisi aiemmin altistuneen myrkyllisille aineille, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriisi. Siirrä koira puhtaaseen ja turvalliseen ympäristöön ja varmista, että se on rauhallinen. Vältä aktiivista toimintaa, kunnes eläinlääkäri tutkii tilan.

Koirallasi voi yksinkertaisesti olla kylmä

Yleinen syy koiran tärinälle on kylmyys. Aivan kuten sen omistaja, kun ulkona on viileä sää, myös koirallasi voi olla kylmä. Joskus vapina tai vilunväristys on vain merkki siitä, että koirallasi on kylmä.

Jos sää on jäätävä, voit yrittää leikkiä koirasi kanssa pitääksesi sen aktiivisena. Leikkiminen on harjoituksen muoto, joka pitää sen lämpimänä; tämä on helpoin tapa lopettaa vapina. Voit myös mahdollisesti pukea koirallesi vaatetta. Koiran villapaita voi myös auttaa pitämään ne lämpiminä.

Yleistynyt vapinaoireyhtymä (GTS)

Yleistynyt vapinaoireyhtymä (GTS) tunnetaan myös nimellä steroidiherkkä oireyhtymä, ja se voi olla syy siihen, miksi koirasi vapisee. Tämä oireyhtymä havaittiin ensin pienillä koirilla, pääasiassa vaaleilla pennuilla. Kuitenkin tällä hetkellä minkä tahansa rodun, koon tai värin koirat ovat alttiita sille. Oireyhtymän syytä ei ole vielä löydetty.

Yleistyneet vapinaoireyhtymän oireet voidaan havaita, kun koiran ikä on yhdeksän kuukauden ja kahden vuoden välillä. Onneksi oireyhtymää voidaan hoitaa kortikosteroideilla, kuten prednisonilla. Hoidon alussa tulokset näkyvät seitsemän päivän kuluessa.

Letargia

Edellä olemme keskustelleet joistakin syistä, jotka voivat johtaa koirien vapinaan. Joskus tärinä voi kuitenkin johtua uneliaisuudesta. Mutta kuinka tunnistaa tämä?

Voit mitata koiran lämpötilan, ja jos se on normaali, ei ole syytä paniikkiin. Oletetaan, että käyttäytyminen muuttuu, mutta se ei osoita mitään vakavan ongelman oireita, kuten oksentelua, ilmeistä kipua, ontuvaa valkoista kumia tai turvonnutta vatsaa. Siinä tapauksessa ei ole syytä paniikkiin.

Jos huomaat, että vapina alkoi kävelyn jälkeen ja koira syö ja käyttäytyy normaalisti, se voi olla letargiaa. Koirat kärsivät myös uneliaisuudesta, etenkin jos ne rasittavat lihaksiaan liikaa. Se voi esiintyä koirapuistossa vierailun jälkeen. Jos päivän tai parin lepääminen ei rohkaise sitä takaisin tavalliseen käytökseen, varaa käynti eläinlääkärille.

Vanhuus

Vanhemmilla koirilla on taipumus kehittää lihasten heikkoutta jalkoihin, mikä johtaa vapinaan. Lisäksi, kun lemmikkisi saavuttaa tietyn iän, voit odottaa sen alkavan vapista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vanhemmat koirat vapisivat vain iän vuoksi. Vapina voi olla merkki epämukavuudesta tai nivelkivusta.

Ota yhteys eläinlääkäriisi ja kysy, onko olemassa hoitoja, korjaustoimenpiteitä tai muuta, joilla voit estää koirien vapinan. On myös tärkeää muistaa, että vanhemmat pennut eivät ole fyysisesti yhtä vahvoja kuin nuoret pennut. Siksi sinun pitäisi harkita muutoksia pentusi harjoituksiin iän mukaan.

Psykologiset syyt

Ahdistuneisuus

Myös koirat voivat kerätä paljon tunteita, tuntea stressiä ja lisätä ahdistusta, joka voi olla syynä tärinään. Useimmat lemmikit ovat ahdistuneita rankkasateen aikana, kun ukkonen jyrisee. Toiset ovat peloissaan ilotulitteiden äänestä.

Siksi on tärkeä tunnistaa, onko olemassa toimintaa, joka aiheuttaa ahdistusta.

Pelko

Kyllä koiratkin pelkäävät. Vapina voi johtua pelosta, ja joskus se voi olla niin voimakasta, että se muuttaa myös käyttäytymistä. Joitakin syitä, joita koirasi saattaa pelätä, ovat hylkäämisen tai hyväksikäytön jälkivaikutukset. Toinen syy vapinaan voi olla eroahdistus omistajasta.

Jos pelko aiheuttaa tärinää, voit istua koirasi kanssa ja silittää sitä varovasti. Voit yrittää rauhoittaa koirasi puhumalla sille pehmeällä äänellä, jotta se tuntee vähemmän pelkoa.

Pahoinvointi

Kuten me, myös koirat voivat saada pahoinvointia syömällä väärää ruokaa, ylensyöntiä ja lääkityksen takia. Vakavammat tapaukset, kuten taustalla oleva munuaissairaus tai maksasairaus, voivat aiheuttaa pahoinvointia koirilla.

Tärinä voi olla merkki pahoinvoinnista. Muita pahoinvointiin liittyviä oireita ovat oksentelu, haukottelu, piiloutuminen ja liiallinen kuolaaminen. Pahoinvoinnin tehokas hoito riippuu syystä. On tärkeää tietää, mitä koirasi nauttivat, ja ottaa sitten yhteyttä eläinlääkäriisi.

Käyttäytymissyitä

Huomion kaipuu

Jos kiirehdit lohduttamaan koiraasi joka kerta, kun se värisee, koirasi saattaa oppia, että vilunväristykset ovat hyvä tapa saada huomiosi. Sympatian saamiseksi jotkut koirat jopa tärisevät kerjätessään ruokaa.

Mitä sinun pitäisi tehdä: Vaikka tämä käyttäytyminen ei ole välttämättä huono, Millan ehdottaa, että sen kannustaminen ei ole fiksu idea. Yleensä on parempi sivuuttaa tämä näennäinen myötätuntosi, jos koirasi vilunväristykselle ei ole muuta selitystä.

Tärinä innostuksen vuoksi

Koira on onnellinen olento, ja joskus niiden jännityksensä menee katon yli ja aiheuttaa vapinaa ja jopa hyperaktiivisuutta. Jännitys on tyypillistä lemmikeille, varsinkin kun tulet töistä kotiin. Jos koirasi tärisee jännityksen vuoksi, silittäminen vähentää tärinää, koska sillä on rauhoittava vaikutus.

Vaihtoehtoisesti voit kouluttaa koirasi istumaan ja olemaan rauhallinen ja palkita sen tervehdyksellä. Tästä ei kuitenkaan tarvitse huolehtia; Useimmat pennut kasvavat tästä ominaisuudesta ajan myötä, joten älä soita eläinlääkärille vielä.

Ero väristyksen ja kohtausten välillä

Vilunväristysten ja kohtausten välillä on suuri ero. Suurin osa koirien vilunväristyksen syistä on yleensä vaarattomia, mutta on silti erittäin suositeltavaa kääntyä eläinlääkärin puoleen, jos alat epäillä mitään. He voivat auttaa sinua ja myös selvittää, onko jotain vialla.

Kouristuksen aikana koirat eivät pysty liikkumaan lihaksen jännittymisen vuoksi. Ne menettävät myös kykynsä havainnoida ympäristöään. Jos et ole varma, onko koirallasi kohtaus, sinun on välittömästi mentävä eläinlääkäriin, jotta he voivat saada hoitoa kohtaushäiriöön.

Takaisin blogiin