Onneksi olkoon Etelä-Afrikka!
Etelä-Afrikan perustuslakituomioistuin päätti 18. syyskuuta 2018, että kansalaisilla on oikeus kuluttaa ja kasvattaa marihuanaa kodeissaan niin kauan kuin se on tarkoitettu henkilökohtaiseen kulutukseen. Maan korkein oikeus totesi, että Etelä-Afrikan huumeita ja lääkkeitä koskevat lait olivat vastoin perustuslain oikeutta yksityisyyteen ja ”daggan” henkilökohtaiseen käyttöön. Dagga: kannabis, sana millä se tunnetaan Etelä-Afrikassa. Onnittelut etelä-afrikkalaisille, nyt saatte vihdoin juhlia kannabiksen ja marihuanan dekriminalisointia. Vielä parempi uutinen on se, että maan naapurit voivat käyttää sitä potentiaalisesti hyödyntääkseen eteläisen Afrikan ympärillä kasvavaa kannabisiteollisuutta.
Viime vuonna Lesothosta tuli ensimmäinen Afrikan maa, joka myönsi lisenssejä kannabiksen lääkinnälliselle viljelylle. Lesotho on maailman eteläisin sisämaavaltio. Sitä ympäröi kokonaan Etelä-Afrikka.
Lesothon kannabisfarmit toimivat ensisijaisesti sen huomattavasti suuremman naapurin toimittajana. Marijuana on Unescon raportin mukaan kolmanneksi suurin kovan valuutan lähde maassa. YK:n huume- ja rikollistoimiston myöhemmässä tutkimuksessa havaittiin myös, että 70 prosenttia Etelä-Afrikkaan tulevasta marihuanasta tulee Lesothosta.
eSwatini (entinen Swazimaa) harkitsee myös kannabiksen laillistamista. Monet köyhdytetyn eSwatinin perheet ovat kääntyneet marijuanan kasvattamiseen ja vientiin Etelä-Afrikkaan ja Mosambikiin. Kannabiksen viljely voi mahdollisesti kolminkertaistaa Swazimaan BKT:n. Arvioidut vuositulot ovat 1,26 miljardia dollaria – 26 kertaa suuremmat kuin sokerin vienti.
Zimbabwe on myös yrittänyt laillistaa kannabiksen tämän vuoden toukokuussa. Valitettavasti heidän oli pakko peruuttaa päätös maan konservatiivisten ryhmien vastustamisen jälkeen.
Malawi aloitti hampun kasvattamisen jo kaksi vuotta sitten. Chamba (kannabiksen paikallinen nimi) on edelleen laitonta. Jotkut näkevät hampun kokeilun menestyksen kuitenkin maan pelisiirtona laillistamaan marihuanan viljely talouden vuoksi.