Voiko koira kärsiä heinänuhasta?

Koira makaa nurmikolla ja puree vaaleanpunaista palloa.

Jos koirasi kärsii heinänuhasta:

 • Ota yhteys eläinlääkäriin
 • Kokeile luonnollisia hoitotoimenpiteitä, kuten välttämättömiä rasvahappoja
 • Säädä lemmikkisi kävelyaikoja ja yritä pitää asunto mahdollisimman puhtaana siitepölystä.

Koirat ja allergiat

Jos kärsit heinänuhasta, joka tunnetaan myös nimellä pollinoosi, ymmärrät heinänuhan tai siitepölyallergioiden, kuten nuhan ja aivastelun, hyökkäyksen. Entä koiramme? Jatka lukemista saadaksesi selville oireet, koirien pollinoosin syyt ja käytettävissä olevat hoitovaihtoehdot. Jos koirasi kärsii tällaisesta kuumeesta, älä huoli, sillä se on yleinen sairaus, joka on hoidettavissa.

Voiko koira saada heinänuhan?

Joo. Kuten ihmisetkin, koirat kärsivät heinänuhasta. Heillä on tavallisia heinänuhan merkkejä aivan kuten ihmisillä: aivastelu, vuotava nenä ja kutiavat silmät. Tutkijat eivät ole vielä löytäneet parannuskeinoa tähän sairauteen, mutta voit hallita sitä käyttämällä eläinlääkärin määräämiä paikallisia lääkkeitä.

Jotkut heinänuha -oireet ovat:

 • Punainen ja vuotava nenä
 • Uneliaisuus
 • Turvonneet tassut
 • Kutiava iho
 • Ärtyneet, vuotavat silmät
 • Raapivat tai purevat kehoaan

Milloin koirat ovat alttiimpia heinänuhalle?

Koirat ovat alttiita heinänuhalle melkein mihin aikaan vuodesta tahansa. Tutkimusten mukaan ne kärsivät kuitenkin eniten maaliskuun lopusta syyskuun alkuun. Tämä johtuu siitä, että se on lämpimin aika näikuukausien aikana.

Tänä aikana se on myös kostea ja tuulinen, joten koira voi kohdata siitepölyn suhteellisen nopeasti. Lisäksi koirat rakastavat haistella kasveja tai puita. Erityisesti keväällä, kun kasvit alkavat kukkia, joten ne sisältävät runsaasti siitepölyä ja siten herkkyys kasvaa. Tärkein otos sinulle on, että syksy, kevät ja kesä ovat yleensä se aika vuodesta, jolloin allergiset lemmikit saavat eniten epämukavuutta siitepölyallergioista. Älä siis petä, että heinänuha esiintyy koirilla vain silloin, kun ruohon siitepölykausi saavuttaa huippunsa kesäkuukausina.

Useimmat heinänuhalle alttiit koirarodut

Not all dogs are highly susceptible to allergic reactions. Here are some breeds which are most susceptible:

 • Setterit
 • Dalmatialaiset
 • Mopsi
 • Shar pei
 • Saksanpaimenkoirat

Vinkkejä oireiden ehkäisemiseen tai vähentämiseen

Tällä hetkellä ei koiran heinänuhaan ole parannuskeinoa. Voit kuitenkin tehdä useita asioita lemmikkisi oireiden ehkäisemiseksi ja lievittämiseksi. Listan kärjessä on viedä koirasi kävelylle aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Siitepölymäärä on pienin iltaisin ja aamuisin. Siksi koirallasi on pieni riski hengittää siitepölyä.

Voit myös yrittää pitää koirasi korvan puhtaana ärsytyksen estämiseksi. Jos koiralla on jo kuumetta, hanki lääkepyyhkeitä ja puhdista korvat. Tämä helpottaa kutinaa, kun ärsytys alkaa.

Kävelyn jälkeen voit yrittää pyyhkiä koirasi ihon kostealla liinalla siitepölyn poistamiseksi. Jos koirasi joutuu kosketuksiin jonkin verran siitepölyn kanssa kävelyn aikana, on viisasta pyyhkiä se pois ennen kuin se siirtyy iholle.

Muita vinkkejä tämän estämiseksi ovat:

 • Sulje ikkunat päivän aikana, jotta ruohon, puiden ja kasvien siitepölyä ei pääse sisään.
 • Vähennä koiran aikaa puutarhassa suojellaksi heitä puiden siitepölyltä
 • Pese koirasi vuodevaatteet säännöllisesti
 • Imuroi talo säännöllisesti
 • Deworm lemmikkisi usein parantaakseen terveyttään

Mitä voit antaa koirille heinänuhaan?

Pentujen heinänuhan hoitotoimenpiteiden luettelon kärjessä ovat ulkoiset hoidot, joissa on lääkeaineita. Näitä hoitoja voivat olla koiran ihoöljyt, sumutteet, voiteet ja lääkeshampoot. Vaikka tämä menetelmä voi kestää jonkin aikaa toimiakseen, johdonmukaisuus tuottaa pian tuloksia heinänuhan hoidossa. Koirallesi lääkkeellisten korva- ja silmätippojen saaminen voi mennä pitkälle koiran heinänuhan hoidossa. Pisarat sisältävät lääkkeitä, jotka auttavat tukahduttamaan allergisen reaktion ja auttavat heinänuhaan.

Koiralle välttämättömien rasvahappolisien antaminen voi myös auttaa heinänuhan hoidossa. Rasvahappolisät boostaavat koirasi immuunijärjestelmää, mikä voi auttaa infektion tukahduttamisessa.

Lääkkeet, kuten steroidit, voivat myös auttaa heinänuhaan. Steroidit auttavat vähentämään immuunireaktiota, ja siten koirasi osoittaa vähemmän näitä oireita.

Tilan vakavuudesta riippuen jotkut eläinlääkärit voivat suositella immunoterapiaa, joka helpottaa koiran heinänuha -oireita.

Voiko koirilla antaa ihmisen antihistamiineja?

Useimmat lemmikinomistajat ajattelevat usein, että oikea hoito heinänuhaan koirilla on antaa heille ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä. Vaikka eläinlääkärit eivät yleensä suosittele tätä kaikille koirille, on joitain koiria, jotka saattavat sietää antihistamiinilääkitystä. Siitä huolimatta sinun on aina keskusteltava tästä lisensoidun eläinlääkärin kanssa ja annettava lääkkeitä vain heidän ohjeidensa mukaan.

Ihmisen antihistamiinit on suunniteltu erityisesti ihmisille eikä heinänuhan hoitoon koirilla. Antihistamiinit ovat yleensä turvallisia, mutta voivat aiheuttaa uneliaisuutta joillekin koirille. Uneliaisuuden lisäksi jotkut koirat voivat muuttua taas hyperaktiivisiksi. Jotkut antihistamiinilääkkeet voivat sisältää muita ainesosia, kuten dekongestantteja, jotka eivät ole millään lailla turvallisia koiralle.

Destongestion – elementti voi muuttua myrkylliseksi koirallesi ja vaikeuttaa entisestään koiran heinänuhaa. Siksi on aina hyvä lukea ohjeet ennen kuin annat tabletteja koirallesi.

Lisäksi saatat haluta käydä eläinlääkärilläsi ennen antihistamiinien antamista. Eläinlääkäri voi suositella vaihtoehtoista lääkettä tai sellaista, jolla on minimaaliset sivuvaikutukset.

Luonnolliset lääkkeet koiran heinänuhaan

Farmaseuttisten ratkaisujen lisäksi voit käyttää myös joitain luonnollisia lääkkeitä heinänuhan hoitoon. Jotkut yleisimmistä heinänuhan luonnollisista korjaustoimenpiteistä ovat:

 • Kalaöljy ja kurkuma- jos koirasi kärsii heinänuhasta, harkitse kalaöljyä ja kurkumaa, ne ovat tunnettuja tulehdusta estäviä. Siksi koirasi hoito näillä korjaustoimenpiteillä voi peittää heinänuhan oireet.
 • Aloe Vera sisältää hyödyllisiä ainesosia iholle ja auttaa naarmujen parantamista. Varmista kuitenkin, että se on geelimuodossa, ja voit levittää sitä kärsineille alueille niiden terveyden parantamiseksi.
 • Timjami-infuusio- tämä lääke auttaa hidastamaan reaktion etenemistä ja rauhoittaa koiran ihoa. Se sopii parhaiten tassuille.
 • Kookosöljy on myös yksi lääke heinänuhaan. Kookosöljy sisältää antibakteerisia elementtejä, jotka tukahduttavat ihon kutinaa. Se vähentää allergista vastetta ja auttaa koiraasi toipumaan.

Johtopäätös

On vaivatonta hoitaa koirasi heinänuhaa ja taata sille mukava olotila. Kuitenkin ennen kuin aloitat lääkkeiden ostamisen, ota ensin yhteyttä eläinlääkäriin

Takaisin blogiin