Koliitti koirilla: 9 vaihetta ennaltaehkäisyyn

Koira istuu vaaleanpunaisella taustalla.

Pääpointit:

Koliitti on paksusuolen ärsytys tai tulehdus. Tämä aiheuttaa monia ongelmia, kuten ripulia, kipua, ulostamisvaikeuksia ja paljon epämukavuutta. Asianmukaisella hoidolla, kun olet määrittänyt tilan tarkan syyn, voit välttää toistuvia koliittitapauksia. Sinun on myös harjoitettava ehkäiseviä toimenpiteitä, kuten tiukkaa ruokavalion valvontaa, jotta tämä tapahtuisi.

Koliitti koirilla

Koliitti vaikuttaa yleisesti mutta ei yksinomaan ihmisiin. Erilaiset lemmikit, mukaan lukien koirat, voivat kärsiä paksusuolen tulehduksesta. Huomaa, että paksusuolen tulehdus tunnetaan myös tulehduksellisena suolistosairautena (IBM).

Koirat, aivan kuten kissat, ovat erittäin alttiita koliitille. Ne voivat saada tulehduksen paksusuoleensa, mikä saa niille epämukavan olon ja paljon oireita. Paksusuoli on kehon osa, joka hoitaa ruoansulatuksen viimeiset vaiheet, kuten ulosteiden säilyttäminen väliaikaisesti tai sen kuljettaminen. Kun uloste säilytetään, paksusuoli imee vettä ja valmistaa sen kuljetukseen. Tulehtunut paksusuoli ei kuitenkaan pysty absorboimaan vettä, mikä johtaa ripuliin.

Koliitin oireet

Voit tunnistaa koirasi paksusuolen tulehduksen seuraamalla näitä oireita:

  • Useita, pieniä määriä puoliksi muodostuneita nestemäisiä ulosteita
  • Ripuli
  • Jännitystä tai näkyvää epämukavuutta ulostamisen tai suolen liikkeiden aikana. Rasitusta voi esiintyä myös ulostamisen jälkeen.
  • Pieniä määriä kirkkaanpunaista verta kävelylenkin tai ulostamisen aikana tai lopussa.
  • Veri ja lima ulosteessa (tämä on usein kroonisen paksusuolitulehduksen tapauksessa)
  • Ilmaus kiireellisyydestä ulostaa joka tapahtuu usein
  • Oksentelu
  • Laihtuminen (tämä on harvinainen oire)

Huomaa, että paksusuolen tulehduksen oireet vaihtelevat koirasta toiseen. Tämä riippuu oireiden vakavuudesta ja siitä, miten koiran keho reagoi. Jos huomaat koirallasi yllä olevia oireita tai epäilet, että koirallasi on paksusuolitulehdus, olisi syytä käydä eläinlääkärillä saadaksesi kliinistä apua.

Koiran koliitin tyypit

Koliitin ensisijaisia muotoja on kaksi

Akuutti

Akuutti paksusuolitulehdus on vaiva, jossa koirasi kokee äkillisesti paksusuolitulehduksen oireita. Tämä liittyy usein stressiin. Se voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun koirat matkustavat tai käyvät hoitajan luona. Akuutin paksusuolitulehduksen voi laukaista myös se, että koira syö jotain sopimatonta. Joskus tämä tulehdusmuoto häviää itsestään. Olisi kuitenkin viisasta käydä eläinlääkärillä, jos oireet jatkuvat.

Krooninen

Krooninen koliitti on kyseessä silloin, kun koira kokee oireet toistuvasti kuukauden tai pidemmän ajan kuluessa. Krooninen paksusuolitulehdus ei parane itsestään. Tämä tarkoittaa, että se edellyttää vierailua eläinlääkärille avun saamiseksi

Muita vähemmän tunnettuja koliitin muotoja ovat:

  • Haavainen paksusuolitulehdus – Tämä muoto johtaa ärtyvän suolen sairauteen ja sille on tunnusomaista jatkuva paksusuolen tulehdus ja haavaumat
  • Granulomatoottinen koliitti – Tämä on harvinainen muoto, joka vaikuttaa tiettyihin koirarotuihin, kuten ranskan bulldogit ja bokserit.

Mikä on koliitin pääasiallinen syy?

Koirilla on useita koliitin syitä. Alla on joitain yleisimpiä paksusuolitulehduksen syitä:

  • Infektio ruoansulatuskanavassa
  • Suoliston matoja tai loisia
  • Sairaudet, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, immuunisairaus, haimatulehdus ja suolistosyöpä
  • Ruoka -aineallergiat tai huono ruokavalio
  • Ruoansulatuskanavan sieni-infektiot
  • Paksusuolen vamma
  • Stressi (vaikuttaa koirasi immuunijärjestelmään)
  • Toissijainen reaktio lääkkeisiin tai antibiooteihin
  • Bakteerit

Huomaa, että tämän tulehduksellisen sairauden syyt koirilla voivat vaihdella yksilöiden tai rotujen välillä. Se voi myös vaihdella ympäristön mukaan.

Kuinka eläinlääkärit diagnosoivat paksusuolitulehduksen?

Useimmiten koliitin diagnosointi riippuu koirien kliinisistä oireista ja historiasta. Eläinlääkäri voi myös suorittaa mikroskooppisen arvioinnin lemmikkisi ulosteesta määrittääkseen, onko sillä tämä tulehduksellinen suolistosairaus. Eläinlääkäri voi myös tehdä muita testejä, kuten peräsuolen tutkimusta, sytologiaa ja verikokeita.

Joissakin paksusuolen tulehdustapauksissa eläinlääkäri voi myös suorittaa muita paksusuolitulehdustestejä, kuten röntgenkuvat. Nämä koirien paksusuolitulehduksen testit auttavat eläinlääkäriä tutkimaan paksusuolen ja suoliston, nähdäkseen, onko siellä eroja, vammoja tai vaurioita. Kolonoskopiat, paksusuolen biopsiat, vatsan ultraääni ja barium -peräruiskeet voivat myös olla hyödyllisiä. Useimpia näistä koliittitutkimuksista käytetään poissulkemaan muita sairauksia, kuten paksusuolen kasvaimia tai ärtyvän suolen oireyhtymää.

Koliitin diagnoosin aikana eläinlääkäri voi myös kysyä seuraavia asioita:

  • Koirien matkustushistoria
  • Koliitin oireet
  • Altistuminen muille koirille tai lemmikeille
  • Onko koirilla pääsyä pihallesi ilman valvontaa
  • Millaista koiranruokaa koirat syövät
  • Jos olet vaihtanut koirien ruokaa äskettäin

Mitä minun pitäisi ruokkia koliittia sairastavaa koiraa?

Sopimaton ruokavalio on yksi koirien koliitin syistä. Hypoallergeenisen ruokavalion syöttäminen koiralle voi vähentää paksusuolen tulehduksen mahdollisuuksia.

Voit yrittää lisätä kuidun määrää koirasi ruokavaliossa. Voit tehdä tämän lisäämällä vehnänalkioita, porkkanoita ja parsakaalia. Omega 3- ja 6 -rasvahappoja sisältävät elintarvikkeet ja lisäravinteet, kuten hamppulisäaineet, voivat myös rauhoittaa paksusuolen tulehdusta.

Koiranruoan jättäminen tai paastoaminen yhdeksi tai kahdeksi päiväksi voi auttaa, älä kuitenkaan nälkää koirasi!

Koirien koliitin hoito

Koiran koliitin erityistapaus määrää asianmukaisen hoidon. Eläinlääkäri voi valita yhden tai useamman seuraavista hoidoista:

  • Matolääkitys voidaan tehdä, jos koirallasi epäillään olevan matoja tai loisia
  • Probioottihoito auttaa torjumaan loisia ja bakteereja, jotka aiheuttavat koliittia koirilla
  • Tulehduskipulääkkeet suolistoon
  • Mikrobilääkkeet infektioiden hoitoon ja bakteerien poistamiseen

Huomaa, että koulutetun ja kokeneen eläinlääkärin on suositeltava näitä koliittihoitoja. Joissakin tapauksissa eläinlääkäri voi suositella koirasi sairaalahoitoa ripulin hallitsemiseksi. Tämä tapahtuu, jos paksusuolitulehdus on vakava. Jos saat viedä koirasi kotiin, sinun on noudatettava eläinlääkärin antamia ohjeita lemmikkisi lääkityksestä ja hoidosta. Sinun on varmistettava, että noudatat tarkasti ohjeita vähentääksesi ripulin uusiutumisen mahdollisuutta.

9 keinoa paksusuolen tulehduksen ehkäisemiseksi koirilla

Sinun ei tarvitse odottaa, että koirasi saa paksusuolitulehduksen. Koliitin ehkäisy koirilla on helpompaa kuin sen hoito. Voit harjoitella seuraavia 9 ehkäisytoimenpidettä, jotta koirasi ei kärsisi.

  1. Tarkista koirasi säännöllisesti matojen, bakteerien ja loisten varalta
  2. Tee parhaasi minimoidaksesi stressi koirasi elämässä
  3. Varmista, että koirasi syö tasapainoista ruokavaliota
  4. Älä syötä koirallesi mitään epäterveellistä herkkua tai ruokaa
  5. Pidä kirjaa koirasi ruokailutottumuksista pitämällä roskat, tähteet ja muut haitalliset elintarvikkeet poissa koirasi ulottuvilta
  6. Vältä äkillisiä muutoksia koirasi ruokavalioon, varsinkin jos sillä on herkkä vatsa
  7. Varmista, että koirasi saa kaikki eläinlääkärin suosittelemat rokotteet
  8. Rajoita koirasi kontaktia mahdollisesti sairaisiin koiriin, etenkin julkisilla paikoilla, kuten koirien hoitopaikoissa ja puistossa
  9. Pidä koirasi talutushihnassa, jotta se ei syö sopimattomia asioita

Loppusanat: Mitä tapahtuu, jos koirallasi todetaan paksusuolitulehdus?

Kun olet käynyt lääkärin luona ja saanut tarvittavan avun, paksusuolitulehdusta sairastavan koiran ennuste on usein erinomainen nopeaan toipumiseen. Tämä tarkoittaa, että paksusuolitulehdusta sairastava koira todennäköisesti tervehtyy lyhyessä ajassa. Esimerkiksi stressin aiheuttaman akuutin tai paksusuolitulehduksen tapauksessa voit odottaa toipumista 3-5 päivän kuluessa. Toisaalta kroonisissa tai toistuvissa paksusuolitulehduksissa voit odottaa toipumista hieman yli viikossa. Asianmukaisella hoidolla, kun olet määrittänyt tilan tarkan syyn, voit välttää toistuvia koliittitapauksia. Sinun on myös harjoitettava yllä lueteltuja ehkäisytoimenpiteitä, kuten tiukkaa ruokavalion valvontaa.

Takaisin blogiin