Eläintutkimus

Tulehdus

Lääketieteellinen lehti

Pulmonary Pharmacology & Therapeutics, Volume 70, 2022, 102047, ISSN 1094-5539 DOI https://doi.org/10.1016/j.pupt.2021.102047

Tutkimuksen nimi

Kannabidiolin ja kannabigerolin yksin ja yhdessä vaikuttavat anti-inflammatoriset vaikutukset

Tutkimuksen tekijät

A. Dudášová, L. Robaina Cabrera, M. Belvisi, and M. Birrell

Kannabidiolin ja kannabigerolin anti-inflammatoriset vaikutukset: Uusi toivo keuhkoahtaumatautipotilaille

Krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (COPD) on krooninen hengityselinsairaus, joka vaikuttaa miljooneihin ihmisiin ympäri maailmaa. Se ilmenee tulehduksena keuhkoissa, mikä johtaa hengitysvaikeuksiin. A. Dudášován, L. Robaina Cabreran, M. Belvisin ja M. Birrellin äskettäin Pulmonary Pharmacology & Therapeutics -lehdessä julkaisema tutkimus tutki kannabinoidien, erityisesti kannabidiolin (CBD) ja kannabigerolin (CBG), potentiaalia vähentää tätä tulehdusta.

Tutkimus suoritettiin marsuilla, joille altistettiin bakteeriyhdiste lipopolysakkaridi (LPS) aiheuttamaan COPD:ta muistuttava tila. Eläimiä hoidettiin sitten CBD:llä ja CBG:llä, joko yksin tai yhdistelmänä, ja niiden reaktioita seurattiin.

Tutkimuksen pääasialliset tulokset ovat:

  • CBD ja CBG vähensivät merkittävästi LPS:n aiheuttamaa tulehdusta.
  • CBD:n ja CBG:n yhdistelmä oli tehokkaampi kuin kumpikaan yhdiste yksin.
  • Kannabinoidien valmistustapa oli ratkaiseva niiden tehokkuuden kannalta.

Tutkijat käyttivät tiettyä menetelmää tulostensa tarkkuuden varmistamiseksi. He ensin aiheuttivat tulehduksen marsuilla käyttäen LPS:ää. Neljän tunnin kuluttua he keräsivät nestettä eläinten keuhkoista tulehdussolujen määrän analysoimiseksi. Eläimiä hoidettiin sitten CBD:llä ja CBG:llä, ja nesteanalyysi toistettiin.

Kannabinoideja annettiin kahdessa eri muodossa: toinen keskipitkän ketjun triglyseridien (MCT) kanssa ja toinen micellaariliuoksella, joka koostui etanolista, Cremophor® EL:stä ja suolaliuoksesta. Tutkijat totesivat, että valmistusmuoto vaikutti merkittävästi kannabinoidien tehokkuuteen, ja micellaariliuos osoittautui tehokkaammaksi.

Tällä tutkimuksella on suuria mahdollisia vaikutuksia. Jos kannabinoidit voivat tehokkaasti vähentää tulehdusta COPD-potilailla, ne voivat tarjota uuden hoitovaihtoehdon tälle vakavalle sairaudelle. Tutkimus toi kuitenkin esiin myös joitakin rajoituksia. Esimerkiksi tutkimus tehtiin eläimillä, ja ihmisillä tehtävät kokeet ovat tarpeen tulosten vahvistamiseksi. Lisäksi kannabinoidien optimaalinen annostus ja valmistusmuoto on vielä määriteltävä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että tutkimus tarjoaa lupaavia todisteita kannabinoidien käytöstä COPD:n hoidossa. Kuitenkin lisätutkimuksia tarvitaan niiden potentiaalin täydelliseksi ymmärtämiseksi.

Lisäys

Takaisin blogiin